Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η επίσκεψη Λαβρόφ

Tο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, οι συνεννοήσεις με τη συγκυβέρνηση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό μονοπωλιακών ομίλων δείχνει ότι η χώρα μας παίρνει ενεργά μέρος στους ανταγωνισμούς που οξύνονται σε μια περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική σημασία όπως η Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Η επίσκεψη αυτή παρουσιάστηκε από πολλά αστικά ΜΜΕ, ως μια ένδειξη ότι «σπάει ο πάγος των ελληνορωσικών σχέσεων» και «ανοίγεται θετική προοπτική» για τις δύο χώρες. Μάλιστα, από αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται ότι η «στρατηγική σχέση των δύο χωρών θα βοηθήσει τους δύο λαούς» και επίσης εμφανίζεται «η Ρωσία ως ένας φορέας επενδύσεων που θα φέρει ανάπτυξη».

Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα; Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου έχει ιδιαίτερα συμφέροντα, πράγμα που φάνηκε και τελευταία από τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία, ενώ και ο λεγόμενος άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που φαίνεται να προωθούν ανταγωνιστικά οι ΗΠΑ, και περιλαμβάνει και την ενέργεια είναι πεδίο όπου θέλει να παρέμβει. Αν θυμηθούμε και την προηγούμενη εμπειρία από τη μη ευόδωση των σχεδίων π.χ. του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ή τη μη συμφωνία με επιχειρήσεις φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) που σκόνταψαν στον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει με το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο την ΕΕ, μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Ετσι, οι όποιες συμφωνίες επιτευχθούν μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών θα υπόκεινται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Οι Ρώσοι καπιταλιστές, σε συνεργασία με Ελληνες, δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τομείς όπως η Ενέργεια (εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, ηλεκτροπαραγωγή), οι μεταφορές, το εμπόριο, ο τουρισμός ακόμα και ο πολιτισμός, οι εργαζόμενοι της χώρας μας δε θα πρέπει να προσδοκούν τίποτα από αυτές τις εξελίξεις όσον αφορά την ικανοποίηση των σύγχρονων διευρυμένων αναγκών τους, είτε αυτό αφορά τη φτηνή και ασφαλή θέρμανση, είτε τη διατροφική επάρκεια, είτε άλλες ανάγκες.

Οι προσεγγίσεις και στην περίπτωση της Ρωσίας, που μιλάνε για «θετικές εξελίξεις» από τις συμφωνίες Ελλάδας - Ρωσίας, όπως πριν από μερικές βδομάδες για το ταξίδι στο Ισραήλ ή παλιότερα στις ΗΠΑ αναφέρονται σε θετικές πράγματι εξελίξεις για τις δουλειές των ελληνικών μονοπωλίων που βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Πολύ περισσότερο, που όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές η εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει για τους λαούς. Επομένως, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να «τσιμπάνε» στα μεγάλα λόγια αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να ικανοποιηθούν τα δικά τους συμφέροντα πρέπει να συγκρουστούν με το κεφάλαιο, όποια σημαία και αν αυτό φέρει. Στην οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα βάλει την οικονομία στην υπηρεσία της βρίσκεται η διέξοδος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ