Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Καμικάζι σκοτώθηκε σε παραλία του τουριστικού θέρετρου Σούσα όπου ανατινάχθηκε, πολύ κοντά στην τυνησιακή πρωτεύουσα, χωρίς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να προκληθούν θύματα. Λίγο αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε επίδοξο καμικάζι που είχε ως στόχο τον τάφο του πρώην προέδρου Μπουργκίμπα. Οι αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν τους τελευταίους μήνες στη χώρα, ενώ συνεχίζεται και η προσπάθεια «εθνικού διαλόγου» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα πάνω από 4.000 ακαδημαϊκοί εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι και καθαριστές σε βρετανικά πανεπιστήμια και κολέγια (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης) μετά από απεργία που κήρυξαν τα σωματεία τους. Αντιδρούν στην απόφαση της διοίκησης να τους δώσει μισθολογικές αυξήσεις μόλις 1%. Στο μεταξύ χτες, ένας 25χρονος φοιτητής από τη Σρι Λάνκα βρέθηκε νεκρός από μαχαιριές στην κοιλιά λίγες ώρες μετά την τελευταία του βάρδια ως διανομέας πίτσας, προτού πιάσει δουλειά σε εταιρεία ηλεκτρονικών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το δικό της «κοινωνικό συμβόλαιο», όπως έλεγε η διεύθυνση, υπέγραψε η αυτοκινητοβιομηχανία «PSA Peugeot Citroen» με κάποια συνδικάτα μετά από βδομάδες διαπραγματεύσεων προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, ν' αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και στη μείωση του κύκλου εργασιών (κατά 3,7% το τρίτο τρίμηνο του έτους), δηλαδή να διατηρήσει την «ανταγωνιστικότητά» της. Ετσι, υπογράφτηκε συμφωνία που προβλέπει «πάγωμα μισθών» τουλάχιστον για το 2014 με διατήρηση των ασφαλιστικών εισφορών, και ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων ανά εγκατάσταση και ανά τομέα. Από τα συνδικάτα της εταιρείας δεν υπέγραψαν η CFDT και η CGT που μίλησαν για «συμφωνία που θα αποβεί εις βάρος του εισοδήματος και της υγείας των εργαζομένων».

ΜΟΣΧΑ.-- Ασκηση των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της οποίας έγιναν και σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στις Θάλασσες του Μπάρεντς και του Οκχότσκ, πραγματοποιήθηκε χτες. Ακόμα, χερσαίες δυνάμεις προχώρησαν στη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου «Topol» και «Voyevod» από θέσεις στη βόρεια και την κεντρική Ρωσία. Στο ίδιο πλαίσιο δοκιμάστηκαν πύραυλοι μικρού βεληνεκούς «Iskander» και «Tochka-U» καθώς και «S-300» και «S-400» της αντιαεροπορικής άμυνας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για βιασμούς μόνο στην πρωτεύουσα της Ινδίας, από τις αρχές του 2013 μέχρι τον Οκτώβρη. Σύμφωνα με την αστυνομία μόνο στο Νέο Δελχί έχουν καταγγελθεί 1.330 βιασμοί, αντί 706 πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- 44 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στο κρατίδιο Αντρα Πραντές, στην Ινδία, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε λεωφορείο λόγω έκρηξης στο ρεζερβουάρ, καθώς το όχημα χτύπησε σε χαντάκι αποχέτευσης. Τα αίτια δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο ατυχήματα λεωφορείων είναι συχνά στην Ινδία, κυρίως λόγω κακής συντήρησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ