Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φουντώνει η υποκρισία για τις παρακολουθήσεις

Το κέντρο δεδομένων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) στη Γιούτα, όπου βρίσκεται το κέντρο παρακολουθήσεων
Το κέντρο δεδομένων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) στη Γιούτα, όπου βρίσκεται το κέντρο παρακολουθήσεων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με αιχμή τις παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών Ευρωπαίων ηγετών και πολιτών συνεχίστηκαν και χτες με εμφανή πλέον την προσπάθεια των ΗΠΑ να αναδείξουν πως δεν είναι μόνες στο «παιχνίδι» των παρακολουθήσεων. Το σίγουρο είναι η διαδικασία αυτή με το πρόσχημα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» είναι άλλος ένας μηχανισμός κατά των λαϊκών κινημάτων ανά τον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλείται η Γουόλ Στριτ Τζόρναλ, σημείωσαν πως τα αρχεία τηλεφωνικών και ιντερνετικών συνδέσεων συλλέγονταν από τους Ευρωπαίους (και δη από Ισπανούς και Γάλλους) «σε εμπόλεμες ζώνες και άλλες περιοχές εκτός των συνόρων τους» και μετά τα μοιράζονταν με την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Παράλληλα, μερίδα του αμερικανικού Τύπου σημείωνε πως την ώρα που ηγέτες χωρών της ΕΕ (όπως η καγκελάριος Μέρκελ στη Γερμανία...) διαμαρτύρονται για τις παρακολουθήσεις, την ίδια ώρα επιδιώκουν να καθυστερήσουν τη νομική προστασία της ιδιωτικότητας των τηλεπικοινωνιών. Οι Τάιμς Ν.Υόρκης επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως η Μέρκελ, στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ, υποστήριξε την αναβολή υιοθέτησης νόμου για την προστασία προσωπικών δεδομένων για μετά το 2015. Οι ίδιες πηγές αξιοποιούν στο έπακρον τις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου περί παρακολούθησης των Αμερικανών πρεσβευτών σε Αθήνα και Αγκυρα από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες τη δεκαετία του '90 σε μία προσπάθεια να αναδείξουν και τα ευρωπαϊκά «παιχνίδια» κατασκοπείας...

Το ίδιο διάστημα (σε επιτροπή του Κογκρέσου) ο διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ υποστήριζε ότι οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών σε βάρος εκατομμυρίων Ευρωπαίων γίνονταν «στο πλαίσιο ΝΑΤΟικού προγράμματος προστασίας της συμμαχίας», διευκρινίζονταν πως τα στοιχεία αυτά δεν τα συνέλεγαν μόνες τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στην Ουάσιγκτον πάλι βρίσκονται από χτες ο Κρίστοφ Χάουσγκεν (στενός σύμβουλος της Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής) και ο Γκούντερ Χέις (συντονιστής μυστικών υπηρεσιών) για συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και της Εθνικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ομπάμα και Μέρκελ για «εμβάθυνση της αμερικανο-γερμανικής συνεργασίας» σε ζητήματα μυστικών υπηρεσιών, αλλά και αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου για να «ερευνήσει» τη συνεργασία ανάμεσα σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες...

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε ότι έγινε προσπάθεια κατασκοπείας των ξένων ηγετών και αξιωματούχων στη διάσκεψη κορυφής του G20 στην Α. Πετρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ στο Πεκίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων για τη διατήρηση της ασφάλειας των επικοινωνιών.

Τέλος, νεότερες πληροφορίες της Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρουν ότι η NSA παραβίασε μυστικά τους κώδικες συνδέσμων επικοινωνίας που συνδέουν τα ανά τον κόσμο κέντρα δεδομένων των Yahoo και Google βάζοντας στο χέρι εκατοντάδες εκατομμύρια αρχείων με εργαλείο το πρόγραμμα «MUSCULAR» σε συνεργασία με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες GCHQ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ