Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμάμε την Ιστορία μας, ετοιμάζοντας το δρόμο της αντεπίθεσης

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ

Motion Team

Τα 69 χρόνια από τη μέρα που ο ΕΛΑΣ έμπαινε απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη, στις 30 Οκτώβρη του 1944, τίμησε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία που συμμετείχαν μαζικά στην εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στην ομιλία του, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα του λαού μας κατά της γερμανοϊταλικής κατοχής, και στο ρόλο του ΚΚΕ ως αιμοδότη και καθοδηγητή. Σημείωσε ότι ο φασισμός δε γεννιέται μόνος του και «αυθόρμητα» έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Το δυνάμωμά του και ιδιαίτερα η δυνατότητα ανόδου του στην εξουσία είναι επιλογή των μονοπωλίων. Τόνισε ότι το ναζισμό - φασισμό θα τον ξεριζώσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ΕΒΕ και τη φτωχή αγροτιά, η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη και συσπείρωση του λαού με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ, «έχουμε καθήκον να στεκόμαστε σε κάθε φάση στο ύψος της ευθύνης μας, στο ύψος της δοξασμένης Ιστορίας μας, για να ετοιμάσουμε το δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Ετσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς του αγώνα, έτσι τιμάμε την Ιστορία μας. Αταλάντευτα και αδιάλλακτα στην πρωτοπορία της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η πολιτιστική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο του Μάριου Πλωρίτη «Μπρεχτ και Χίτλερ - μια θεατρική ιστορική παραβολή» και το συγκρότημα της ΚΝΕ ερμήνευσε αντάρτικα τραγούδια.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την Εθνική Αντίσταση και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ