Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Με πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων τίμησαν την αντίσταση του λαού

Εκδήλωση στην Καλαμάτα
Εκδήλωση στην Καλαμάτα
Πλήθος εκδηλώσεων και πολύμορφων πρωτοβουλιών ανέπτυξαν τις προηγούμενες μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σε κάθε πόλη και γειτονιά, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συζήτησαν για τα διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική κατοχή, περπάτησαν σε μαρτυρικά χωριά, αλλά και σε μέρη που ο λαός μας έβαλε τη σφραγίδα του αγωνιζόμενος ενάντια στους ναζί και στους ντόπιους συνεργάτες τους, στάθηκαν με σεβασμό μπροστά από μνημεία αυτού του αγώνα, μίλησαν με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, παρακολούθησαν καλλιτεχνικά αφιερώματα και κινηματογραφικές ταινίες ενάντια στο φασισμό.

Σκοπός όλης αυτής της πολύμορφης δράσης ήταν να μάθει η νέα γενιά την αλήθεια σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τις αιτίες που τον πυροδότησαν, αλλά και τη συμβολή του ΚΚΕ στην οργάνωση του ελληνικού λαού απέναντι στο ναζισμό. «Μάθε την αλήθεια: Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ», αναγράφεται στην αφίσα της ΚΝΕ για την επέτειο κι αυτό το σύνθημα έγινε τίτλος σε πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το περασμένο τριήμερο με στόχο την ανάδειξη της αλήθειας που δεν διδάσκουν ή που σκόπιμα διαστρεβλώνουν τα σχολικά βιβλία.

Κανένας ανίκητος μπροστά στον αποφασισμένο λαό

Επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από την ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ
Επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από την ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ
Δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, νέοι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, στον επισιτισμό, στον τουρισμό, στις κατασκευές και άλλους χώρους βρέθηκαν την Κυριακή στα Παλαιά Σφαγεία του Ταύρου για την εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ με θέμα: «Το εργατικό κίνημα στην Αθήνα την περίοδο της φασιστικής-ναζιστικής κατοχής». Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή του βίντεο που ετοίμασε η ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι της Κατοχής, με τους Μιχάλη Τσερμπή και Στέφανο Μπόγδο.

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Πρωτούλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Καμία δυσκολία, όσο μεγάλη κι αν ήταν αυτή, δε λύγισε τη δράση των κομμουνιστών, την αναζήτηση τρόπων να αχρηστευτούν τα εμπόδια που έβαζε το σύστημα. Οι εποχές βέβαια δεν είναι ίδιες, δεν αντιγράφονται. Μένει διαχρονικό το συμπέρασμα ότι οι κομμουνιστές ήταν και είναι ένα με το λαό, τα βάσανά του, τους καημούς του, τους φόβους και τις ελπίδες του, με το λαό κάνουν ό,τι κάνουν για το δίκιο του και διακρίνονται γιατί δε συμβιβάζονται με το φόβο. Μπαίνουν μπροστά αναπτύσσοντας δράση, χτυπούν τη μοιρολατρία, αποπνέουν σιγουριά και αισιοδοξία ότι τίποτα δε μένει το ίδιο. Ολα μπορούν να αλλάξουν, κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος μπροστά στον αποφασισμένο και οργανωμένο λαό. Ο συσχετισμός δε μένει παγωμένος, αλλάζει. Αν υπάρχει αποφασισμένη πρωτοπορία ο λαός θα ακολουθήσει. Και τότε τα κηρύγματα για το "ανώφελο" της αντίστασης ήταν κυρίαρχα και υιοθετημένα από μεγάλα τμήματα του λαού». Και πρόσθεσε: «Αντίσταση έκανε ο λαός, έκαναν οι εργάτες. Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι έκαναν μπίζνες με την πείνα του λαού. Δεν έχασαν τίποτα από τον πόλεμο, αλλά βγήκαν όλοι τους με διπλές περιουσίες από ό,τι είχαν πριν. Οι τότε χρυσαυγίτες ντύνονταν τσολιάδες, σήμερα με χλαμύδες το παίζουν αρχαίοι Σπαρτιάτες, αλλά ο ρόλος τους είναι ίδιος».

«Μάθε την αλήθεια...»

Από την εκδήλωση των Κλαδικών Τομέων Αττικής της ΚΝΕ για το εργατικό κίνημα της Αθήνας στην Κατοχή
Από την εκδήλωση των Κλαδικών Τομέων Αττικής της ΚΝΕ για το εργατικό κίνημα της Αθήνας στην Κατοχή
Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα 28 Οκτώβρη έγιναν:

  • Στην Πάτρα, πορεία στο κέντρο της πόλης έκαναν οι Τομεακές Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτώβρη. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Αγ. Γεωργίου μπροστά από το Αρχαίο Ωδείο και κατευθύνθηκε προς την Αγγλικανική Εκκλησία, στην οδό Αγ. Ανδρέου, όπου τον Οκτώβρη του 1940 έπεσαν οι πρώτες βόμβες και υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί της πόλης. Δυναμικά και με ενθουσιασμό, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, όπως, «Εννιά δεκααετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Μάθε την αλήθεια, το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνες, ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ». Επίσης, κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές τραγουδούσαν αντάρτικα τραγούδια. Φτάνοντας στην οδό Αγ. Ανδρέου, κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους της ΤΟ Αχαΐας του ΚΚΕ ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς, και από την ΤΟ Αχαΐας της ΚΝΕ ο Νίκος Βγενόπουλος, Γραμματέας του Εργατικού Τομέα.
  • Στην Τρίπολη οι ΚΟ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργάνωσαν κατάθεση στεφάνων στον Αγιο Αθανάσιο, στο χώρο εκτέλεσης πατριωτών από τα στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
  • Στην Καλαμάτα άνοιξε ο γιορτασμός της 28ης Οκτωβρίου με συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Οθωνος, με κεντρικό σύνθημα: «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ». Από την Γ. Γαλανοπούλου απαγγέλθηκε ποίημα του Μπ. Μπρεχτ, ενώ κεντρικός ομιλητής, εκ μέρους της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, ήταν ο Ν. Κουτουμάνος. Ακολούθησε πορεία έως το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου εξελισσόταν η μαθητική παρέλαση.
  • Στην Κατερίνη, σε μία πρωτότυπη για τα δεδομένα του Νομού Πιερίας παρέμβαση προχώρησε η ΚΟ του ΚΚΕ. Την ώρα του γιορτασμού για το ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός, αναρτήθηκε σε κεντρικό σημείο της Κατερίνης γιγαντοπανό που έγραφε: «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».
  • ΣτηνΑλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στην Παλαγία.
  • Στις Ράχες της Ικαρίας οι Οργανώσεις του Κόμματος διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα του Αγίου Δημητρίου.

Ιστορικός περίπατος στην Τρίπολη
Ιστορικός περίπατος στην Τρίπολη
Ανάλογες εκδηλώσεις είχαν προηγηθεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σε Βόλο (έγινε ειδική εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ), Ικαρία, Κεφαλονιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης, Πύργο, Αίγιο, Κόρινθο, Ναύπλιο, Σιάτιστα, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ