Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ «ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ»
Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Προεργασίες για την επόμενη φάση κλιμάκωσης. Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ

Τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα

Eurokinissi

Τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα
Τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, τα εμφανιζόμενα «ελλείμματα» των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014, ταυτόχρονα με τον προσδιορισμό και τον τρόπο κάλυψης του «δημοσιονομικού» και του «χρηματοδοτικού» κενού για την ερχόμενη διετία (2014-2015) αποτελούν την ατζέντα των συνομιλιών της συγκυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Το κλίμα προετοιμάζεται ήδη και από τις επίσημες δηλώσεις παραγόντων της ΕΕ, ενώ σήμερα Τετάρτη έρχεται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ.

Ολα τα εξεταζόμενα μέτρα και όλες οι επιμέρους εκδοχές επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με διαδοχικά μέτρα και μετά το β' εξάμηνο του 2014, δηλαδή και μετά την εξάντληση των δόσεων από τα τρέχοντα δάνεια.

Ειδικότερα:

-- Από τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα και για την εκταμίευση της δόσης (1 δισ. ευρώ), που αρχικά προγραμματιζόταν για τις αρχές του Οκτώβρη, απομένουν το τελικό σχέδιο για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, με ορίζοντα να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2013, καθώς επίσης ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε «προγράμματα διαθεσιμότητας» δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

-- Στα «γεμάτα» ξεκίνησε η συζήτηση για το «χρηματοδοτικό κενό», ιδιαίτερα στο πλαίσιο του προχτεσινού συμβουλίου Γιούρογκρουπ. Το ζήτημα αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων που λήγουν και οι οποίες δεν καλύπτονται από τις αναμενόμενες, μέχρι σήμερα, εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ. Το «Δεκέμβρη ή το Γενάρη θα γίνει η συζήτηση για την κάλυψη του "χρηματοδοτικού κενού" στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με δηλώσεις στελεχών της, το προσδιορίζει στα 5 με 6 δισ. ευρώ για το 2014 και από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, κοντά στα 10,5 δισ. για τη διετία 2014-2015. Γύρω από τον τρόπο κάλυψης του «χρηματοδοτικού κενού» έχουν ξεσπάσει και οι αντιθέσεις μεταξύ ΕΕ - ΔΝΤ, οι οποίες αφορούν το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» ή άλλου τύπου «ελάφρυνσης».

-- Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το «δημοσιονομικό κενό». Ως «δημοσιονομικό κενό» ορίζεται η διαφορά που προκύπτει ή που «εκτιμούν» ότι θα προκύψει στα επόμενα χρόνια ανάμεσα στα κρατικά έσοδα και τις κρατικές δαπάνες. Κάθε «απόκλιση», συνεπάγεται νέα αντιλαϊκά μέτρα, τουλάχιστον αντίστοιχου ύψους. Στο σφαγείο οδηγούνται και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, τα «ελλείμματα» των οποίων αποτελούν «ειδικό κεφάλαιο» στα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Τα σπασμένα θα φορτωθούν και πάλι στα λαϊκά στρώματα, τόσο με την απογείωση της φοροληστείας με νέους φόρους και χαράτσια, όσο και από την παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Συζήτηση για την τραπεζική ένωση

Βήματα στην κατεύθυνση της ενιαίας εποπτείας στις τράπεζες, γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, «βλέπουν» οι παράγοντες της Κομισιόν, μετά και από τη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χτες σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ).

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, δήλωσε ότι η τελική έγκριση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής είναι το «πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση», και ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Μ. Μπαρνιέ χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση. Ταυτόχρονα εκδηλώνονται ξανά οι αντιθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων των κρατών μελών της ΕΕ. Ενδεικτικά, ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο απευθείας στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, δηλαδή χωρίς τη διαμεσολάβηση και με υπευθυνότητα των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ