Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στις πλάτες των ΕΒΕ τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ

Οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, θα αποτελειώσουν τους «μικρούς» που άντεξαν έως τώρα στον ανταγωνισμό και στην κρίση

Τον αφανισμό των μικρών ΕΒΕ από την αγορά θα επιταχύνουν οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις κυβέρνησης - ΟΑΕΕ
Τον αφανισμό των μικρών ΕΒΕ από την αγορά θα επιταχύνουν οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις κυβέρνησης - ΟΑΕΕ
Στις πλάτες των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών σκοπεύουν να μεταφέρουν για άλλη μια φορά τα βάρη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό τους ταμείο η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΕ. Παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός με τα μονοπώλια, που οξύνθηκε σε βάρος τους μέσα στην κρίση, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, το υπουργείο Εργασίας, για να διαχειριστεί τη μείωση των ασφαλιστικών εσόδων του ΟΑΕΕ, επεξεργάζεται σχέδια που οδηγούν σε νέες επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται στην επιβολή πρόσθετου ασφάλιστρου σε περίπου 70.000 επαγγελματίες που μέχρι τώρα ασφαλίζονταν κατ' εξαίρεση στον ΟΓΑ, αφού η έδρα της επιχείρησής τους ήταν σε πόλεις ή οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, σε όσους μισθωτούς χρησιμοποιούν μπλοκάκια και κατ' εξαίρεση μπορούσαν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για ορισμένες ημέρες του μήνα (περιστασιακή εξαρτημένη απασχόληση).

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να μεγαλώσει την ασφαλιστική βάση του ΟΑΕΕ, αν και στην πρώτη περίπτωση, τα έσοδα του ΟΓΑ θα μεταφερθούν λογιστικά στον ΟΑΕΕ. Η πραγματική διέξοδος μπορεί να βρεθεί μόνο με την κρατική στήριξη όλων των ασφαλιστικών Ταμείων για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Ομως η κυβέρνηση, κινούμενη στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, σχεδιάζει να μειώσει παραπέρα τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων το 2014 από τον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση με την οποία θα συμψηφίζεται η σύνταξη (για όσους ασφαλισμένους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση) με μέρος των οφειλών που έχουν τα προηγούμενα χρόνια προς τον ΟΑΕΕ (και για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ). Αλλά και μείωση των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν φέτος και το 2014. Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη, η κυβέρνηση, με τροπολογία που είχε ετοιμάσει -και που αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή- επεδίωκε να μειώσει τις συντάξεις των αυτοαπασχολουμένων κατά 30%, επιβάλλοντας νέο τρόπο στον υπολογισμό τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ