Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Να αποκρούσουμε την επίθεση στους εποχικούς της μεταποίησης

Με κοινή τους ανακοίνωση, εννιά συνδικαλιστικές Οργανώσεις καταγγέλλουν την εφαρμογή του νόμου που αποκλείει από το ΙΚΑ τους μισοπρολετάριους

Συναγερμό για να μην εφαρμοστεί ο νόμος σε βάρος των εποχικών σημαίνουν οι ταξικές δυνάμεις
Συναγερμό για να μην εφαρμοστεί ο νόμος σε βάρος των εποχικών σημαίνουν οι ταξικές δυνάμεις
Την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που με το νόμο 3518/06 και στη βάση προηγούμενου νόμου του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να νομιμοποιήσει την ανασφάλιστη εργασία, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από την ασφάλιση στο ΙΚΑ όσων εποχιακά απασχολούμενων είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους ταξικές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, προσθέτοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους βιομήχανους μεταποίησης αγροτικών προϊόντων από τα ταμεία του ΙΚΑ.

Την ανακοίνωση - καταγγελία συνυπογράφουν οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Νάουσας, τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, Διαλογής και Ψύξης Νάουσας, Ειδών Διατροφής Λάρισας, καθώς και τα συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας και Νάουσας.

Καλώντας τους εργαζόμενους ενιαία να αντιπαλέψουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, την Τετάρτη 25 Ιούνη στις 9.30 το πρωί, τα συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Διαλογής και Ψύξης της Νάουσας, προγραμματίζουν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία προς το ΙΚΑ.

Οδυνηρές συνέπειες για εποχικούς και μόνιμους

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα καταγγέλλουν ότι η νέα εγκύκλιος (42/26-5-06) του ΙΚΑ καθώς και το άρθρο 53 του νόμου 3518/06 έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σύνταγμα και δημιουργούν τεράστιο ασφαλιστικό πρόβλημα. Καταγράφοντας τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την τυχόν εφαρμογή του νόμου, οι ταξικές δυνάμεις σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

  • Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα προτιμούν να προσλαμβάνουν εργάτες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ λόγω της μεγάλης διαφοράς στο «εργατικό κόστος». Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες πάνω από 45 ετών που έβρισκαν διέξοδο σ' αυτόν τον κλάδο των εποχικών, για να συμπληρώσουν τα ένσημα του ΙΚΑ για τη συνταξιοδότησή τους.
  • Μέσα στην ίδια επιχείρηση και για την ίδια δουλειά θα υπάρχουν εργάτες που θα ασφαλίζονται από τον εργοδότη και άλλοι που δε θα ασφαλίζονται. Αλλοι που θα δικαιούνται δώρα - άδειες - επιδόματα - πολυετίες - ταμείο ανεργίας κλπ. και άλλοι που δε θα τα δικαιούνται.
  • Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τον αρμόδιο φορέα, αφού ο ΟΓΑ δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς και το ΙΚΑ θα είναι αναρμόδιο για τους εργαζόμενους που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
  • Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, υπάρχει ζήτημα για το ποιος θα πληρώσει την αναρρωτική άδεια ή την αναπηρική σύνταξη. Ο ΟΓΑ δεν είναι δυνατόν να πληρώσει για κάτι που δεν του έχουν αποδοθεί καθόλου εισφορές.
Απάντηση με επιθετικά αιτήματα

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν ακόμα πως, πέρα από το γεγονός ότι από τη χαριστική ρύθμιση οι βιομήχανοι επωφελούνται με πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, ποσά που θα χαθούν από τα ταμεία του ΙΚΑ, ο νόμος τούς δίνει τη δυνατότητα να ζητήσουν αναδρομικά για τα 5 προηγούμενα χρόνια επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν για όσους εργαζόμενους ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

«Πρόκειται για τεράστια ποσά που θα κληθεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και οι άλλοι Οργανισμοί όπως ΟΑΕΔ, Εργατικής Εστίας, ΟΕΚ, να καταβάλουν αναδρομικά στους βιομήχανους», προειδοποιούν οι ταξικές δυνάμεις και καλούν το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας να αντιδράσει δυναμικά για την κατάργηση των παραπάνω διατάξεων. Να διεκδικήσει ένταξη των εποχικών στο Νόμο 1836/89 (χορήγηση επιδομάτων) και για όσους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας των εποχιακών έχουν κύρια ασφάλιση τον ΟΓΑ και συνταξιοδοτούνται από τον φορέα αυτόν, τα ένσημα που πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν στο μέλλον παράλληλα στο ΙΚΑ, να συνυπολογίζονται και να παίρνουν αναλογικά σύνταξη και από το ΙΚΑ (1/180 για κάθε μήνα ασφάλισης στο ΙΚΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ