Συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα |
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη Σύνοδο Πρυτάνεων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε:
«Μας δόθηκε η δυνατότητα στη συνάντηση με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε διαθεσιμότητα. Να μην υπάρξει καμία απόλυση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσληφθεί και διδακτικό προσωπικό - είναι τεράστιες οι ελλείψεις και σε διδακτικό προσωπικό, άλλωστε δε δίνεται χρηματοδότηση ακόμα και για τους συμβασιούχους. Ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόλυση των συμβασιούχων, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Και βέβαια, η λειψή κρατική χρηματοδότηση, που έχει πέσει στο κατώτατο σημείο, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Δηλαδή, ουσιαστικά και με βάση το νέο νόμο για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως επίσης - να το πούμε και αυτό - και το περιεχόμενο σπουδών που εντάσσεται σε αυτήν τη λογική τού να ανοίξουν τις πόρτες σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να μπουν μέσα στα πανεπιστήμια.
Το ΚΚΕ θέλει και με αυτήν την αφορμή να εκφράσει ξανά την αντίθεσή του στο νέο νόμο που υλοποιείται αυτήν τη στιγμή. Να πούμε ξανά ότι πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων μέσα στο πανεπιστήμιο μαζί με τους φοιτητές, μαζί με το διοικητικό προσωπικό, μαζί με τους καθηγητές τους, γενικότερα με όλη την ελληνική κοινωνία. Γιατί, ειδικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, αλλά ειδικά η ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα, έχει και αυτή τη μεγάλη κοινωνική διάσταση, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, όπου ο γονιός, η λαϊκή οικογένεια υποφέρει, στενάζει και βέβαια αγωνιά για το παιδί του που έχει περάσει σε μια σχολή, που σπουδάζει αυτή τη στιγμή στα διάφορα πανεπιστήμια της χώρας μας. Υπάρχουν προβλήματα και στη στέγαση, υπάρχουν προβλήματα σίτισης, υπάρχουν άλλα προβλήματα, οικονομικά, είναι γνωστά στον ελληνικό λαό, αλλά σα μια γροθιά όλοι πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα των πανεπιστημιακών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και μαζί να οικοδομήσουν τη λαϊκή τους συμμαχία, ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια συνολικά σε όλες τις πολιτικές που δημιουργούν αυτήν την ασφυκτική κατάσταση για τα ελληνικά πανεπιστήμια».
Απ' την πλευρά του προεδρείου της Συνόδου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος στη δήλωσή του επισήμανε, μεταξύ άλλων, την αντίθεση των πανεπιστημίων στις διαθεσιμότητες. «Δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, είπε. Αντ' αυτού υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα τα οποία και δηλώσαμε μετά τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υποβάλαμε στο υπουργείο όπως ακριβώς μας ζητήθηκε. Είναι περίεργο που ενώ η πολιτεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να παρέχει μέσα και πόρους στα πανεπιστήμια για να λειτουργούν, έρχεται και αφαιρεί πόρους και προσωπικό από τα πανεπιστήμια, υπονομεύοντας τη λειτουργία τους (...) Εξηγήσαμε ότι το αίτημα να παρθεί πίσω η διαθεσιμότητα δεν είναι ένα συντεχνιακό αίτημα των πανεπιστημίων, είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας».