Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Επιταχύνει τα παζάρια για ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο

Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους συσχετισμούς που δημιουργεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην περιοχή

Με σκούρο γκρι χρώμα η ελληνική ΑΟΖ, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
Με σκούρο γκρι χρώμα η ελληνική ΑΟΖ, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
Τα παζάρια με όμορες χώρες για τη διευθέτηση της ΑΟΖ επιταχύνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τους συσχετισμούς που δημιουργεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην περιοχή και να αναβαθμίσει τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης. Στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε χτες με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Ναμπίλ Φάχμι, αντίστοιχα, με θέμα τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών.

Επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης, ο Ευ. Βενιζέλος είπε: «Εχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι η Αίγυπτος με την Κύπρο και η Αίγυπτος με την Ελλάδα έχουν θέματα σε διμερές επίπεδο που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα οποία ξεκινούν παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση». Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα, προανήγγειλε ότι οι γενικοί διευθυντές των τριών υπουργείων «θα συναντηθούν πολύ πιθανόν στο Κάιρο, όπου θα είναι η πρώτη συνεδρία και θα ακολουθούν συνεδρίες με τη σειρά στις τρεις πρωτεύουσες».

Σε ερώτηση για το αν ισχύει η συμφωνία Αιγύπτου - Κύπρου για τη μεταξύ τους ΑΟΖ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ απάντησε ότι «δεν αλλάζει τίποτε με το νέο καθεστώς. Κάποιοι, υποκινούμενοι από την Τουρκία, ήθελαν να αμφισβητήσουν όχι σε επίπεδο κυβερνήσεως, για να το λέμε. Αλλά, τώρα, πλέον αυτού του είδους οι αμφισβητήσεις έχουν πλήρως εκλείψει».

Αργά το βράδυ, ο Ευ. Βενιζέλος αναμενόταν να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου. Την Κυριακή είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, στον οποίο ανέπτυξε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων.

Στις ΗΠΑ θα βρεθεί την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη και ο Αν. Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στο λεγόμενο «forum Concordia» στη Νέα Υόρκη. Βασικός ομιλητής θα είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο θα συναντηθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο Αντ. Σαμαράς, θα επιδιώξει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, ενόψει των συζητήσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβρη για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους και για το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει την «έμπρακτη στήριξη» των ΗΠΑ, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενεργειακά και «αμυντικά» σχέδια ανεβάζουν το θερμόμετρο(2019-05-09 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2014-11-06 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία»(2014-10-26 00:00:00.0)
Με το βλέμμα από την Ουκρανία ως την Αίγυπτο(2014-09-27 00:00:00.0)
Δρομολογούνται αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό(2013-09-27 00:00:00.0)
Επίσκεψη Βενιζέλου στην Κύπρο(2013-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ