Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εξωραϊσμός της αντιλαϊκής πολιτικής

ΚΑΪΡΟ.-

Σε προσπάθεια «βελτίωσης» της εικόνας τής, υπό το στρατό, προσωρινής κυβέρνησης εξελίχθηκε η ενδελεχής συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, του επικεφαλής της, πρώην δικαστή, Αντλι Μανσούρ. Ο Μανσούρ επανέλαβε πολλάκις ότι προτεραιότητες του προσωρινού κυβερνητικού σχήματος (που εκφράζει ένα τμήμα της αιγυπτιακής αστικής τάξης, το άλλο εκφράζεται από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους) είναι η «επίτευξη ομαλής μετάβασης στο πολιτικό σκηνικό από την αυταρχική σε δημοκρατική διακυβέρνηση, ασφάλειας και οικονομικής ανάκαμψης». Ιδιαίτερα στο θέμα της οικονομικής ανάκαμψης, παρέθεσε και σειρά στοιχείων, όπως ότι η ανεργία βρίσκεται στο 13%, το εξωτερικό χρέος στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και ότι οι ξένες επενδύσεις έχουν πέσει στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια από 13 πριν από πέντε χρόνια.

Ο Μανσούρ αποπειράθηκε να υπεραμυνθεί της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που εμμέσως πλην σαφώς, επανέφερε η προσωρινή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «κρίθηκε απαραίτητο» για να αντιμετωπιστεί η «τρομοκρατική δράση ομάδων». Απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», λέγοντας απλώς ότι πλέον ασχολείται με το καθεστώς της οργάνωσης αυτής η Δικαιοσύνη, αν και ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας τους νομίμως.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, την τουρκική ηγεσία να «κοιτάξει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Αίγυπτο και να μην ταυτίζεται με συγκεκριμένες οργανώσεις». Λίγες ώρες αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε την επιστροφή του Τούρκου πρέσβη στο Κάιρο, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτεί την αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης.

Τέλος, σε προσωπικές διαφορές αποδίδουν οι αιγυπτιακές αρχές τη δολοφονία ενός αστυνομικού σε σημείο ελέγχου στην περιοχή του νοτίου Ασουάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ