Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
68η επέτειος ανεξαρτησίας

ANOΪ.--

Μαζικές και πολυποίκιλες ήταν και οι φετινές εκδηλώσεις για την 68η επέτειο ανεξαρτησίας του Βιετνάμ από το ζυγό της γαλλικής και ιαπωνικής αποικιοκρατίας που κηρύχθηκε στις 2 Σεπτέμβρη του 1945 (ημέρα παράδοσης της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ) από τον Βιετναμέζο ηγέτη κομμουνιστή Χο Τσι Μινχ.

Στη διάρκεια κεντρικής ομιλίας του, ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός Νγκουγέν Ταν Ντανγκ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και βιομηχανοποίηση της χώρας με διατήρηση, όπως είπε, της «ιστορικής αγωνιστικής κληρονομιάς». Ωστόσο, ο λεγόμενος «σοσιαλισμός της αγοράς» ενισχύει όλο και περισσότερο τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Τo 1940-'41 η γαλλική κατοχική κυβέρνηση του Βισύ, μετά την κατάληψη της Γαλλίας από τους Ναζί, συμφώνησε στην παραχώρηση της αποικίας της, Βιετνάμ, στην Ιαπωνία. Από την πρώτη στιγμή, ο βιετναμέζικος λαός άρχισε την πάλη και ενάντια στην ιαπωνική κατοχή και τη γαλλική αποικιοκρατική διοίκηση, η οποία παρέμεινε ως το Μάρτη του 1945. Ο αγώνας «κατέληξε», σε πρώτη φάση, τον Αύγουστο 1945, με την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ