Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
Διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Ανταγωνισμοί και συνεννοήσεις ανάμεσα σε πρώην και νυν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

Κινητικότητα καταγράφεται στο χώρο όπου φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν οι δυνάμεις της ντόπιας σοσιαλδημοκρατίας, με τη συγκρότηση της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Η όλη συζήτηση αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειας για αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, προκειμένου η αστική τάξη να διαμορφώσει εφεδρείες στη διαχείριση και τη χειραγώγηση του λαού. Η συγκρότηση και μορφοποίηση της «κεντροαριστεράς» εκεί στοχεύει, καθώς από τα αστικά Μέσα προβάλλεται η αναγκαιότητα να καλυφθεί με ένα νέο πολιτικό φορέα ο χώρος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη συνάντηση που είχε στα μέσα της βδομάδας με τον Χ. Καστανίδη (είχε συγκροτήσει προεκλογικά με την Λούκα Κατσέλη την «Κοινωνική Συμμαχία»), ο Φ. Κουβέλης αναμένεται, σύμφωνα με διαρροές, να συναντήσει τις επόμενες μέρες και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτή, ο οποίος φέρεται να συζητάει με στελέχη της ΔΗΜΑΡ στη Θράκη. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, όπως και ο Χ. Καστανίδης, έτσι και ο Γ. Πεταλωτής «έχει συμφωνήσει στην ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων και του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Το στίγμα των κινήσεων της ΔΗΜΑΡ, ανταγωνιστικά προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τη μια και τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, έδωσε χτες ο Φ. Κουβέλης, σημειώνοντας σε δήλωσή του «την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίτου πόλου που θα αποτελέσει μια ελκυστική πρόταση εξουσίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα, είναι απολύτως αναγκαία η συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης, αλλά και το λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Κατά δήλωσή του, ο Φ. Κουβέλης επιδιώκει «ένα πολιτικό πόλο διευρυμένο, που θα διατυπώσει μία πολιτική πρόταση που θα εμπνεύσει και θα πείσει την κοινωνία για μία νέα πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή». «Η συσπείρωση αυτή αφορά όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, των νέων κοινωνικών κινημάτων», σημειώνει ο ίδιος και, επαναφέροντας ιδεολογήματα του παρελθόντος, καταλήγει: «Αυτός, ο τρίτος πόλος, θέλουμε να λάβει πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά παράταξης, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικής και την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών».

Για την πρωτοκαθεδρία στον ίδιο χώρο ερίζει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσής του (3 Σεπτέμβρη), διοργανώνει διήμερο πολιτικό - επιστημονικό συνέδριο στις 3 και 4 Σεπτέμβρη, με θέμα: «Από τη μεταπολίτευση στην κρίση. Από την κρίση στην ανασυγκρότηση. Το ΠΑΣΟΚ και η ελληνική πραγματικότητα 1974 - 2014».

Στο συνέδριο θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος, αλλά και πρώην στελέχη του κόμματος που τώρα συμμετέχουν στις ζυμώσεις για τη συγκρότηση της «κεντροαριστεράς». Μεταξύ αυτών οι Αν. Γιαννίτσης, Ν. Χριστοδουλάκης, Ηλ. Μόσιαλος, Ν. Μπίστης, Στ. Μπένος, κ.ά. Εχουν προσκληθεί ακόμα οι Βάσω Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Ευθυμίου, Απ. Κακλαμάνης, Παρ. Αυγερινός, Δημ. Ρέππας και Ι. Σουλαδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στο παιχνίδι της «κεντροαριστεράς» επιδιώκει να «χωθεί» και ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία συγκρότησαν «σοσιαλιστική» τάση στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με τις διακηρύξεις τους, «μέλημά μας είναι να διαμορφώσουμε την κατάσταση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος. Εμείς ως τάση θα κάνουμε όλες εκείνες τις διεργασίες ώστε να ενταχθεί σε εμάς όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος που προέρχεται από το μπλοκ του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ