Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΕΛΛΑΔΑ
Τα νέα δάνεια έρχονται μαζί με νέα μέτρα

Αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα, άνευ όρων»

Την ανησυχία των αστών, για τις δυσκολίες που έχουν να διαχειριστούν την κρίση, καταγράφουν οι αναλύσεις στα ΜΜΕ, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί οξύνονται, με αφορμή και τη συζήτηση για το χρέος στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το χτεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία γράφει: «Μετά από δύο πακέτα διάσωσης, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη περισσότερα χρήματα. Αν και αυτό κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί, η συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να λάβει αυτά τα χρήματα μπορεί να πυροδοτήσει αναταραχή στη φαινομενικά ήρεμη Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρία προβλήματα θα «κυνηγούν» την Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα: Η Ελλάδα θα έχει έλλειψη ρευστού στο άμεσο μέλλον, θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για να «κρατηθεί» μέχρι το 2016 και το χρέος της παραμένει πολύ υψηλό. Επιπρόσθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συγχρηματοδοτεί την ελληνική καπιταλιστική οικονομία, θα μπορέσει να συνεχίσει να δανείζει μόνο αν το πρόγραμμα είναι «πλήρως χρηματοδοτούμενο» για τους επόμενους δώδεκα μήνες, γεγονός που θα πάψει να ισχύει από την Ανοιξη του 2014 και έπειτα.

Η αμερικανική εφημερίδα επαληθεύει επί της ουσίας ότι όποια λύση κι αν επιλεγεί, θα συνοδεύεται από αντιλαϊκά μέτρα και γι' αυτό δεν κρύβει την ανησυχία της για τη διατάραξη της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Γράφει σχετικά: «Η αίτηση λήψης πρόσθετων μέτρων λιτότητας θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί η "σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι" αυτής της κυβέρνησης».

Η WSJ επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το ευρωπαϊκό «κομμάτι» της ελληνικής «διάσωσης», που κανονικά λήγει το Δεκέμβρη του 2014, στην πραγματικότητα αρκεί μόνο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο από το φθινόπωρο του 2014, έως το τέλος του 2016. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκτείνεται έως τις αρχές του 2016. Σ' αυτό το πνεύμα, αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν, μέσω της εφημερίδας, ότι δεν υπάρχει δωρεάν «γεύμα» για την Ελλάδα και ότι «δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα, άνευ όρων».

Η WSJ καταλήγει, γράφοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο «πακέτο διάσωσης» για να αποπληρώσει τα πρώτα δύο, καθώς «φέτος ξεκίνησε να αποπληρώνει τα δάνεια από το ΔΝΤ και μεταξύ 2014 - 2016, θα πρέπει να αποπληρώσει μόνο προς το ΔΝΤ ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον όλων αυτών, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης κατέχουν ελληνικά ομόλογα για τα οποία ζητούν να πληρωθούν στη λήξη τους, αντί να επιτρέψουν την "ανακύκλωσή" τους, όπως αναμενόταν. Ετσι, η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει 5,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016».

Βλέπουν ζόρια στη διαχείριση

Η οικονομία στην Ευρωζώνη μπορεί να έχει αρχίσει να ανακάμπτει με βραδύ ρυθμό, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική πιθανότητα τα πιο ευάλωτα κράτη - μέλη της να χρειαστούν επιπρόσθετη στήριξη το προσεχές έτος, για να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, σημειώνει από την πλευρά του το Reuters, παρουσιάζοντας δημοσκόπηση που έκανε σε δείγμα 60 οικονομολόγων. Από την έρευνα προέκυψε επίσης η εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα και τα δύο σημαντικά της επιτόκια -αναχρηματοδότησης και τοποθετήσεων- τουλάχιστον έως το 2015.

Οι οικονομολόγοι έκριναν ότι υπάρχουν πιθανότητες 75% τουλάχιστον η μία από τις τέσσερις χώρες οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα δανειοδότησης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος) από την τρόικα, να χρειαστούν περαιτέρω εξωτερικό δανεισμό. Σχεδόν ομόφωνα, οι οικονομολόγοι έκριναν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανότατο για την Ελλάδα, ενώ 22 από αυτούς σημειώνουν ότι και η Πορτογαλία πιθανότατα θα χρειαστεί νέο πακέτο.

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται «να γίνει περισσότερο σαφής η εικόνα για το πώς εκτιμά η τράπεζα τους κινδύνους που αναδεικνύονται σε ένα περιβάλλον που η Ευρωζώνη φαίνεται να σκιρτά, αλλά με αδύναμο τρόπο, προς την έξοδο από την ύφεση...», σύμφωνα με στέλεχος της τράπεζας. Η επιτοκιακή πολιτική, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί να γίνει περισσότερο αποτελεσματική χωρίς σοβαρές αλλαγές στο επίπεδο των ήδη ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, τα οποία θα παραμείνουν εκεί ή και χαμηλότερα, προκειμένου η ΕΚΤ να εξασφαλίσει «φτηνά» κεφάλαια στις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε χτες την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου διμερούς δανείου. Η Κύπρος είχε ζητήσει την παράταση του δανείου, το οποίο λήγει το 2016, ζητώντας μείωση του επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών κατέληξαν σε αδιέξοδο τον περασμένο Μάρτη, όταν η κυπριακή αντιπροσωπεία επεδίωξε να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα νέα δάνεια έρχονται μαζί με νέα μέτρα(2013-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ