Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Βάζει σε ετοιμότητα το στρατιωτικό και πολιτικό μηχανισμό

Σύσκεψη χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την προετοιμασία της συμμετοχής της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο για επέμβαση

Σε πλήρη ετοιμότητα θέτει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς της η κυβέρνηση, για να παράσχει κάθε αναγκαία συνδρομή και «διευκόλυνση» στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, όταν αποφασίσουν να επιτεθούν στρατιωτικά στη Συρία. Κεντρικό στοιχείο των «διευκολύνσεων» είναι η παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο έδαφος της Ελλάδας.

Στις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγ. Βενιζέλος και Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαίωσαν τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συμμετάσχει με τα μπούνια στον πόλεμο που σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.

Με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς να φωτογραφίζουν πυραυλική επίθεση εναντίον της Συρίας, χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγινε σύσκεψη όπου αποφασίστηκε να τεθούν μονάδες του ελληνικού στρατού σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας». Η σύσκεψη έγινε με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου και τη συμμετοχή εκπροσώπων υπουργείων, των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και του διοικητή της ΕΥΠ.

Θέμα της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η «αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστάσεων που θα επηρεάσουν τη χώρα σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας». Στη βάση αυτή, αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που υπάρξει χτύπημα, θα αυξηθούν αυτόματα οι περιπολίες, του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην επιτήρηση των συνόρων θα εμπλακεί και η Πολεμική Αεροπορία με πτήσεις αεροσκαφών. Επίσης, θα ενεργοποιηθούν τα συστήματα «αντιαεροπορικής άμυνας», ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας θα τεθεί το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωναν ότι σε περίπτωση επίθεσης στη Συρία, το επόμενο διάστημα «αναμένεται να περάσουν εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη και πλοία από το εθνικό θαλάσσιο και εναέριο χώρο». Στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε και η αντιμετώπιση του «κύματος» των προσφύγων που θα προκληθεί από μια ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, αφού, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, «μεγάλος αριθμός προσφύγων θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου». Επίσης, εξετάστηκε σχέδιο για τη μεταφορά Ελλήνων που ζουν στη Συρία, σε περίπτωση που ζητήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Κυβερνητικά στελέχη επαναλάμβαναν και χτες ότι με τις πρόσφατες δηλώσεις τους, οι Βενιζέλος και Αβραμόπουλος έκαναν ξεκάθαρο ότι στην «περίπτωση όμως που υπάρξει ΝΑΤΟικό αίτημα, η Ελλάδα θα εφαρμόσει όσα απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Δηλαδή, θα ενεργοποιηθούν αυτόματα οι διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ και τα «μνημόνια συναντίληψης» του ΝΑΤΟ, βάσει των οποίων η κυβέρνηση θα παραχωρήσει τη βάση της Σούδας και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς και τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο για τις διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, που θα συμμετέχουν στην επίθεση ενάντια στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ