Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
«Επί τάπητος» η ιμπεριαλιστική επίθεση παρά το «βρετανικό όχι»

Από χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το Λευκό Οίκο ενάντια στον πόλεμο κατά της Συρίας
Από χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το Λευκό Οίκο ενάντια στον πόλεμο κατά της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απόλυτα προσηλωμένες στα σχέδια της επικείμενης στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία παραμένουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοί τους παρά το ηχηρό «όχι» της πλειοψηφίας των μελών της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων στη συμμετοχή της Βρετανίας στη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση, κατά τη διάρκεια μίας μαραθώνιας και θυελλώδους συνεδρίασης που, υπό τις πιέσεις της πλειοψηφίας των βουλευτών, ανάγκασε ακόμη και τον αντιπολιτευόμενο ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ (που διαφωνούσε κυρίως με τη χρονική στιγμή και όχι με την ουσία της επέμβασης) σε στροφή 180 μοιρών.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας στη στρατιωτική επίθεση συγκέντρωσε 285 ψήφους κατά και 272 ψήφους υπέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων το αποτέλεσμα αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, τόσο εξαιτίας της «ανταρσίας» Συντηρητικών βουλευτών και ορισμένων «δεδομένων» βουλευτών της αντιπολίτευσης, όσο και λόγω της κακής εκτίμησης συνεργατών του πάνω στις (όπως φάνηκε...) λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν εντός της Βουλής των Κοινοτήτων και τις απουσίες υπουργών και βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης που προτίμησαν να συνεχίσουν τις θερινές τους διακοπές (είτε από αλαζονεία, είτε από αντίδραση).

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, αναγκάστηκε έτσι να βγει στην εκπομπή Newsnight του BBC δηλώνοντας: «Ηλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή» (Ας σημειωθεί εξάλλου πως ο Χάμοντ στη διάρκεια της ίδιας εκπομπής τουλάχιστον δύο φορές μπέρδεψε το όνομα του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, με εκείνο του εκλιπόντος Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, μπερδεύοντας ηγέτες και επεμβάσεις...).

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων αντανακλά τις επιφυλάξεις και τις αντιδράσεις ενός μέρους της αστικής τάξης στη Βρετανία μπροστά σε μία νέα ιμπεριαλιστική περιπέτεια με αβέβαιο αποτέλεσμα και πολύ περισσότερες επικίνδυνες επιπτώσεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Είναι επιπλέον χαρακτηριστικό ότι η περίπτωση της Συρίας δεν προκαλεί προβληματισμό μόνο σε μέρος της αστικής τάξης στη Βρετανία αλλά και στην (υπό προεκλογικό πυρετό) Γερμανία. Ο Στέφεν Σέιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε χτες ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, ενώ λίγη ώρα μετά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωνε στην «Ντόιτσε Βέλε» πως τάχα δεν ζητήθηκε από τη Γερμανία να συμβάλει στα σχέδια στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο «σοσιαλιστής» Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που έσπευσε να σημειώσει ότι η χτεσινή ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την «αποφασιστικότητα» του Παρισιού να «αναλάβει δράση» κατά της Συρίας. Μιλώντας στην εφημερίδα «Λε Μοντ» ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε πως το σχέδιο επέμβασης «παραμένει στο τραπέζι» και ότι η επίθεση «μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή πριν την επόμενη Τετάρτη». Στο Παρίσι παρέμεινε χτες ο Αχμάντ αλ Τζάρμπα (από τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών στη Συρία), ο οποίος σχολίασε ότι η ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή «δεν θα καθυστερήσει» τα σχέδια επέμβασης, με τον ισχυρισμό πως η επίθεση κατά του Σύρου Προέδρου Ασαντ «είναι ζήτημα ηθικής υπευθυνότητας»...

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, βγήκε στο «κυνήγι» αναζητώντας και χτες εταίρους για μία νέα «διεθνή συμμαχία των προθύμων» με στόχο τη Συρία (και φρασεολογία που θύμιζε την κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους πριν την εξαπόλυση επέμβασης κατά του Ιράκ...).

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε νωρίτερα δηλώσει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πάρει την απόφαση για επέμβαση στη Συρία «με βασικό κριτήριο τα καλύτερα συμφέροντα της Αμερικής», μεταφέροντας ως πεποίθηση του Μπαράκ Ομπάμα την υπόθεση πως στην περίπτωση της Συρίας «διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα» για την Ουάσιγκτον.

Χτες επίσης, οι επιθεωρητές χημικών όπλων του ΟΗΕ πραγματοποίησαν, όπως φάνηκε, την τελευταία τους αποστολή για τη συλλογή δειγμάτων στο Νοσοκομείο Μαζά στα περίχωρα της Δαμασκού, επιβεβαιώνοντας ότι αναχωρούν από τη Συρία σήμερα, Σάββατο, και ότι αφού βγουν τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έχουν στείλει σε εξειδικευμένα βιολογικά εργαστήρια της Ευρώπης θα ενημερώσουν άμεσα τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, μέχρι αύριο, Κυριακή, ενώ μετά θα ακολουθήσει ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οσον αφορά στη δεύτερη (μέσα σε ένα 48ωρο) έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με ρωσική πρωτοβουλία, ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκε μετά από 45 λεπτά δίχως αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε χτες, Παρασκευή, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση στη Συρία, προτού οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έρευνά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.

Σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γουάνγκ Γι είχε χτες, Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και παρεμβολές, ενώ τόνισε ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να σπεύσει να προδικάσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε έρευνας.

Πάντως και η περίπτωση της ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή δείχνει ότι πέρα από τις διαφορετικές τακτικές που επιλέγουν οι διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, σημαντική δυσκολία, παρά την τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία, υπάρχει στο να πειστεί η κοινή γνώμη για τα προσχήματα, που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές, τώρα τα χημικά όπλα, για να προχωρήσουν στις επεμβάσεις τους. Μετά τα μακελειά σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, υπάρχει εμπειρία και εκδηλώνονται λαϊκές αντιδράσεις, που καταγράφονται και σε δημοσκοπήσεις, όπου μεγάλο ποσοστό των λαών - έως 67% στη Βρετανία - αντιτίθεται σε πολεμική εμπλοκή της χώρας τους. Βέβαια, αυτό που θα κρίνει την έκβαση της υπόθεσης στρατιωτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης είναι η κυρίαρχη εκτίμηση των αστών αν θα κερδίσουν από τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ