Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Στα όρια της εξάντλησης παλεύουν με τις φλόγες

Eurokinissi

Πριν προλάβουν να κατακάτσουν οι στάχτες από τις πυρκαγιές σε Μαρκόπουλο, Πάρνηθα, Μαραθώνα και Πόρτο Ράφτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναζητά τους υπεύθυνους για τις μεγάλες καταστροφές... Την κύρια ευθύνη για τις πυρκαγιές την έχουν οι αστικές κυβερνήσεις που με τις πολιτικές τους τόσα χρόνια τώρα, αφήνουν τόσο το δασικό πλούτο της χώρας να καταστρέφεται προς όφελος καταπατητών (σ.σ. χαρακτηριστική περίπτωση τα περίπου 60 στρέμματα που χαρίστηκαν στο Καζίνο της Πάρνηθας) όσο και τους πυροσβέστες να εξαντλούν τα ανθρώπινα όρια, να χρησιμοποιούν γερασμένα και επικίνδυνα οχήματα και - σε πολλές περιπτώσεις - κατεστραμμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών δεν έφεραν κάτι καινούριο στο φως. Απέδειξαν όμως, το ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Πυροσβεστικής, το πόσο έτοιμο ήταν το Σώμα για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, το βαθμό πρόληψης και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Ο υπουργός Ν. Δένδιας την περασμένη Τρίτη ευχαριστούσε το προσωπικό για την «αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και τον επιτυχημένο συντονισμό από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος». Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, οι κάτοικοι που είδαν τις φλόγες να «γλύφουν» τις αυλές των σπιτιών τους σε όλες τις παραπάνω περιοχές, έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους στους πυροσβέστες με απλές κινήσεις, σε αντίθεση με την πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής που τους άφησε έρμαια της κούρασης, της εξάντλησης και των διαφόρων ασθενειών.

Κοριοί, ελλιπής σίτιση και ταξίδι... στο κατάστρωμα

Οι πολίτες βοηθούν καθημερινά, στις δύσκολες ώρες, τους πυροσβέστες
Οι πολίτες βοηθούν καθημερινά, στις δύσκολες ώρες, τους πυροσβέστες
Είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο Σώμα, όπως και η χρόνια υποχρηματοδότησή του από τον προϋπολογισμό. Ενώ λοιπόν δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την ενοικίαση ελικοπτέρων από οργανισμούς του ΝΑΤΟ, πυροσβέστες από την Αθήνα και από άλλες περιοχές της χώρας κλήθηκαν να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Ρόδο που εκδηλώθηκε στις 28 Ιούλη στην περιοχή Ιστριο. Το επόμενο πρωί, σύμφωνα με την καταγγελία, 12 οχήματα της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν από υπηρεσίες της Αθήνας για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο νησί.

Το ταξίδι για τους πυροσβέστες κράτησε σχεδόν 18 ώρες και οι οδηγοί ήταν οι μόνοι που είχαν -κατά τη διάρκειά του- καμπίνα για να ξεκουραστούν. Εκεί, παρέμειναν για πέντε ημέρες χωρίς να πιουν νερό ή να σιτιστούν την πρώτη «λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης» όπως τους είπαν. Τις δύο τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν προκειμένου να ξεκουραστούν σε στρατόπεδο τεθωρακισμένων στο νησί, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν (το λιγότερο) επικίνδυνες. Οπως κατήγγειλαν, έμεναν σε βρώμικους κοιτώνες, πήγαιναν σε άθλιες τουαλέτες, ενώ πολλοί από τους πυροσβέστες είπαν πως είχαν να αντιμετωπίσουν και τσιμπήματα κοριών την ώρα που ξεκουράζονταν. Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες καταγγέλθηκαν πριν λίγες μέρες και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Ούτε νερό να πιουν...

Παράλληλα με την παραπάνω καταγγελία, 5ετείς πυροσβέστες τόνιζαν πως πλέον «είναι ζήτημα αν έχουμε δύο μπουκάλια νερό την ημέρα όταν είμαστε στην πυρκαγιά. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει να είσαι αντιμέτωπος με την πυρκαγιά για ώρες, να τρέχεις να στήσεις σωλήνες, να οδηγάς σε δρόμους που δεν πάει εύκολα όχημα, να βλέπεις τα σπίτια των ανθρώπων να καίγονται και να έχεις δύο μπουκάλια νερού την ημέρα; Παλαιότερα, ερχόταν το "τροφό" (σ.σ. το όχημα της υπηρεσίας που λειτουργούσε σαν καντίνα) και σου έδινε μέχρι και καφέ ο οποίος ήταν ευεργετικός μετά από πολύωρη μάχη με όλα τα παραπάνω. Τώρα, είμαστε ευχαριστημένοι και ευγνώμονες με το νερό που μας δίνουν οι πολίτες. Οχι η Υπηρεσία»...

Εκτός από αυτό, τονίζουν πως οι ώρες υπερωρίας που είχαν εγκριθεί για τους πενταετούς υποχρέωσης τελειώνουν αν και ήταν να καλυφθούν μέχρι τέλος του χρόνου. Ως γνωστόν, είχαν εγκριθεί τον Ιούλη ελάχιστες ώρες για απασχόληση των εργαζομένων ως υπερωρίες, Κυριακές και αργίες και οι οποίες ήδη τελειώνουν. Χαρακτηριστικό είναι πως για τις 24 Κυριακές μέχρι τέλος του χρόνου είχε εγκριθεί η εργασία για μόλις πέντε. Μάλιστα, όπως μας είπαν πυροσβέστες, «δε θα υπήρχε πρόβλημα να εγκριθούν πολύ περισσότερες καθώς αν δεν καλύπτονταν, τα χρήματα θα επιστρέφονταν. Ομως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το "κώλυμα" του εκάστοτε διοικητή, ο οποίος δε θέλει να αιτηθεί νέες ώρες υπερωρίας και αρχίζει ένα "αλισβερίσι" με τους εργαζόμενους. Π.χ. κάνε δύο νυχτερινά για να σου δώσω δύο μέρες ρεπό».

Μέσα σε αυτά προστίθεται το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν εγκριθεί τα εκτός έδρας. Καταγγέλλεται από εργαζόμενους πως αν και μπορούσαν να συνεισφέρουν στην κατάσβεση πυρκαγιάς, δεν πήγαν καθώς η απόσταση ήταν μεγαλύτερη από 40 χιλιόμετρα από το Σταθμό που υπηρετούν. Σημειώνεται πως η αποζημίωση εκτός έδρας αφορά είτε την απόσταση άνω των 40 χιλιομέτρων από την Υπηρεσία είτε τη νυχτερινή απασχόληση.


Π. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά της Μάνης(2020-09-04 00:00:00.0)
Πλούσια δράση και πρωτοβουλίες οργάνωσης για το ζήτημα των πυρκαγιών(2017-10-05 00:00:00.0)
Το χρονικό της καταστροφής(2010-07-20 00:00:00.0)
Πυροσβέστες νηστικοί και διψασμένοι...(2001-06-10 00:00:00.0)
Πώς και Γιατί καιγόμαστε;(2000-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ