Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το χρονικό της καταστροφής

Βορειοανατολική Αττική: Με το μπλε χρώμα, η περσινή καταστροφή επί κυβέρνησης ΝΔ και με το πράσινο η φετινή, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ
Βορειοανατολική Αττική: Με το μπλε χρώμα, η περσινή καταστροφή επί κυβέρνησης ΝΔ και με το πράσινο η φετινή, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ
Κομμάτι - κομμάτι συνεχίζεται η καταστροφή του δασικού πλούτου της Ανατολικής Αττικής. Δύο από τις συνολικά 55 πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, ήταν αρκετές να χαθούν χιλιάδες στρέμματα δάσους και να κινδυνέψουν ή να υποστούν ζημιές περιουσίες κατοίκων του Λαυρίου, του Βαρνάβα και του Μικροχωρίου Καπανδριτίου. Η τελευταία πυρκαγιά ήρθε να «δέσει» το κομμάτι του παζλ σε ό,τι αφορά τις καταστροφές από την περσινή πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική.

Συνολικά, 192 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν, από την πρώτη μέρα που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση φωτιάς - από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - ήταν στο βαθμό 4. Πάντως, αν και οι κάτοικοι των περιοχών καταγγέλλουν πως οι πυρκαγιές ήταν έργο εμπρηστών - αφού υπήρχαν πολλά μέτωπα με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους - η Εισαγγελία και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής συγκλίνουν στο γεγονός πως η φωτιά στο Βαρνάβα είναι αποτέλεσμα ελλιπούς συντήρησης κολόνων της ΔΕΗ.

Βαρνάβας - Μικροχώρι

Στις 12.55 το μεσημέρι του Σαββάτου, κάτοικοι του Μικροχωρίου είδαν φλόγες να ξεπροβάλλουν σε χαράδρα της περιοχής και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική. Στο σημείο έφτασαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο τμήματα πεζοπόρου, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν από την αρχή - σύμφωνα με την Πυροσβεστική - 8 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Μέχρι όμως να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις του Σώματος, η φωτιά με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων είχε εξαπλωθεί.

Πυροσβέστες προσπαθούσαν να ελέγξουν τις διάσπαρτες εστίες της πυρκαγιάς, που δεν είχε σαφές και κύριο μέτωπο. Οι συνεχείς αλλαγές του ανέμου καθιστούσαν δύσκολη την κατάσβεση της πυρκαγιάς από τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας το έργο τους με όλα τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Μετά την ύφεση της πυρκαγιάς στο Λαύριο, οι εναέριες δυνάμεις που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να συνδράμουν στη φωτιά του Βαρνάβα. Ετσι, συνολικά επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα μέχρι τις 9 το βράδυ. Μάλιστα, με το τελευταίο φως της ημέρας το έργο της κατάσβεσης «έπεσε» στις επίγειες δυνάμεις που - με ενισχύσεις από τη Βόρεια Ελλάδα - έφταναν τους 340 άνδρες με 60 οχήματα, 20 υδροφόρες των ΟΤΑ και 65 στρατιώτες.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα της Κυριακής.

Λαύριο

Στις 12 ξέσπασε η πυρκαγιά στη δασική περιοχή Πουνταζέζα. Οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τη φωτιά στους οικισμούς Αγιος Γεράσιμος και Πασάς και στον τελευταίο κατέστρεψαν δύο σπίτια. Λόγω της επικινδυνότητας, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους δύο κατασκηνώσεις, αλλά και ένα κάμπινγκ, ενώ για την καλύτερη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων διεκόπη για αρκετή ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στο 54ο χλμ. της οδού Αθηνών - Σουνίου. Τελικά, μετά τις προσπάθειες των 45 πυροσβεστών που έφτασαν με 15 οχήματα, αλλά και των πιλότων των τεσσάρων αεροσκαφών και των δύο ελικοπτέρων, η πυρκαγιά ανακόπηκε πριν περάσει στη δασική περιοχή του Σουνίου και τέθηκε υπό έλεγχο στις 5.30 το απόγευμα.

Τη στιγμή που οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις παραπάνω πυρκαγιές, δύο νέες εκδηλώθηκαν σε κοντινές περιοχές. Η μία ξέσπασε στις 2.20 το μεσημέρι στο Ανω Σούλι Μαραθώνα, ενώ η άλλη εκδηλώθηκε στις 4.20 στην περιοχή ΚΤΕΟ Αναβύσσου. Και οι δύο ελέγχθηκαν μέσα σε 20 λεπτά της ώρας από την εκδήλωσή τους.

Στο μεταξύ, τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε Ρέθυμνο, Γύθειο και Οινόφυτα Αττικής. Η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, στην περιοχή Ρουμάνια Οινοφύτων, τέθηκε υπό έλεγχο μισή ώρα αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ