Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το άλλο πρόσωπο ενός διαρκούς πολέμου

Πίσω από τις κάμερες, τις φωτογραφίες, τις χειραψίες και τα χαμόγελα που χαρακτήρισαν την περίοδο της «ειρηνευτικής διαδικασίας», πίσω από τις κάμερες των συγκρούσεων, το παιδικό χέρι με τη σφεντόνα, την εντυπωσιακή εικόνα των βραδινών βομβαρδισμών και τις εικόνες φρίκης ενός παλαιστινιακού νοσοκομείου ή ενός ισραηλινού δρόμου μετά από μια βομβιστική επίθεση, ο πόλεμος Ισραηλινών - Παλαιστινίων δε σταμάτησε ποτέ. Και είναι αυτός ο πόλεμος, η συσσωρευμένη οργή, η απογοήτευση, η αγανάκτηση και η εξάντληση κάθε έννοιας υπομονής και ανοχής που εξερράγη σε μια δεύτερη Ιντιφάντα, η οποία συμπύκνωσε, με την πρόσθεση και της ωμής και οξυμένης στρατιωτικής βίας, όλα όσα, ούτως ή άλλως, δεν έπαψαν ποτέ να συμβαίνουν.

Τα λόγια της Αμίρα Χας δε χρειάζεται πολύς κόπος, για να αποδειχτούν. Ορισμένα ενδεικτικά και επιλεκτικά στοιχεία είναι αρκετά, για να γίνει κατανοητή η πραγματικότητα. Η συμπλήρωση εφτά χρόνων «ειρηνευτικής διαδικασίας» βρήκε τον παλαιστινιακό λαό να έχει μέσο ετήσιο εισόδημα που αγγίζει τα 1.500 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το Ισραήλ φτάνει τα 17.000 δολάρια. Η, κατά κεφαλήν, κατανάλωση νερού, για κάθε Παλαιστίνιο δεν ξεπερνά τα 450 κυβικά μέτρα, ενώ για κάθε έποικο φτάνει τα 1.450.

Ο ηλεκτρισμός και κάθε είδους επικοινωνία εξαρτάται αποκλειστικά από το Ισραήλ, ενώ θεωρείται αιτία πολέμου η πραγματοποίηση ακόμη και μιας γεώτρησης, που θα δώσει στους Παλαιστινίους λίγο από το πολύτιμο, για την περιοχή, νερό, που διαχειρίζονται εξολοκλήρου οι Ισραηλινοί. Το συντριπτικό ποσοστό της παλαιστινιακής οικονομίας εξαρτάται από το Ισραήλ, τόσο σε επίπεδο εισαγωγών όσο και εξαγωγών, αφού ακόμη και το 3% των συνολικών συναλλαγών, που δεν είναι προς και από το Ισραήλ, χρειάζεται την ισραηλινή άδεια για να πραγματοποιηθεί.

Αυτά όσον αφορά στο επίπεδο των στοιχείων. Γιατί τα πράγματα στο επίπεδο της καθημερινότητας είναι ακόμη χειρότερα. Ορισμένα περιστατικά, που σήμερα, υπό το βάρος της γενικότερης έντασης έρχονται στο φως της δημοσιότητας, επί της ουσίας δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε όποτε κρινόταν αναγκαίο, όλα αυτά τα χρόνια, στα αραβικά χωριά, χιλιάδες σε αριθμό, τα οποία δε βρίσκονταν εντός των πόλεων - νησίδων της αυτονομίας. Οι Παλαιστίνιοι αγρότες έβλεπαν από μέρα σε μέρα τη γης τους να μειώνεται ή την περιουσία τους να κατάσχεται από τους πέριξ εβραϊκούς εποικισμούς που, στο πλαίσιο ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, δεν έχουν αφήσει σπιθαμή παλαιστινιακής γης, που να μην είναι εν δυνάμει ο χώρος «της ζωτικής τους επέκτασης».

Το περιστατικό, παραδείγματος χάριν, της καταστροφής όλων των καλλιεργειών και της στοιχειώδους κτηνοτροφίας στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας, που κηρύχτηκε κατεστραμμένη περιοχή πριν από δυο βδομάδες από το παλαιστινιακό υπουργείο Γεωργίας, εξαιτίας του νερού που κατέκλυσε την περιοχή μετά από «ατύχημα» σε υδραγωγείο παρακείμενου εβραϊκού εποικισμού δεν είναι μοναδικό. Αντίθετα, είναι καθημερινότητα. Οπως καθημερινότητα, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, ήταν η άσκηση σκοποβολής των εποίκων στα ελάχιστα ζώα των Παλαιστινίων, ή η, άνευ λόγου, απαγόρευση μετακινήσεων ή και η πραγματοποίηση συλλήψεων Παλαιστινίων εργατών, ενώ περίμεναν στην ουρά, για να περάσουν το ισραηλινό μπλόκο και να μεταβούν στην εργασία τους.

Οι Εβραίοι έποικοι συνέχισαν να δρουν ανενόχλητοι οπλισμένοι και υπό την προστασία ισχυρότατων στρατιωτικών δυνάμεων. Η επικοινωνία των παλαιστινιακών περιοχών, ακόμη και των αυτόνομων δεν ήταν εφικτή, όταν ο ισραηλινός στρατός δεν το θεωρούσε απαραίτητο. Αντίθετα, οι δρόμοι ήταν και είναι ανοιχτοί για τους εποίκους, σε κάθε τους μετακίνηση, γεγονός που σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους Παλαιστινίους. Ισως δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την πόλη της Χεβρώνας, όπου η πόλη των 120.000 Παλαιστινίων ζει στο ρυθμό που επιβάλλει ο ισραηλινός στρατός, από άκρη σε άκρη, προς όφελος των 400 εποίκων.

Παλαιστινιακά σπίτια κατεδαφίζονταν καθημερινά κατά δεκάδες σε όλα τα παλαιστινιακά χωριά, σε όλες τις περιφερειακές συνοικίες των παλαιστινιακών πόλεων, σε όλα τα προσφυγικά στρατόπεδα που βρίσκονται στις παρυφές αυτών των πόλεων ακόμη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τα προσχήματα είναι τα ίδια, όπως πάντα: παράνομες άδειες κατασκευής, χρήση των κτιρίων από εξτρεμιστικά στοιχεία, ανάγκη «ζωτικής επέκτασης των εποικισμών». Δεκάδες είναι οι Παλαιστίνιοι που έπεσαν θύματα της εποικιστικής βίας μέσα στις ίδιες τις φτωχικές τους περιουσίες, αλλά ουδείς έποικος τιμωρήθηκε γι' αυτό με το γνωστό, και πολυχρησιμοποιημένο σήμερα πια, επιχείρημα της «αυτοάμυνας». Τα περιστατικά και τα παραδείγματα είναι χιλιάδες. Αρκεί, ίσως, να αναφερθεί ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η «ειρηνευτική διαδικασία», το μέγεθος των εποικισμών αυξήθηκε κατά 52% και ο αριθμός των εποίκων κατά 70%, αφού όλες οι ισραηλινές κυβερνήσεις διατήρησαν τα οικονομικά προνόμια που χορηγούν σε όλους τους πρόθυμους εποίκους.

«Είναι τουλάχιστον ψευδαίσθηση, για να μην πει κανείς ένα φρικτό ψέμα, η άποψη ότι οι Παλαιστίνιοι επέδειξαν περισσή αδιαλλαξία, απορρίπτοντας τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση Μπάρακ, το καλοκαίρι στο Καμπ Ντέιβιντ και επανέλαβε, στη συνέχεια, στην Τάμπα, μεσούσης της νέας Ιντιφάντα. Είναι παντελώς αναληθής η εκτίμηση ότι η ισραηλινή προσφορά ήταν γενναία και κατά συνέπεια η ευθύνη της έκρηξης βαρύνει την παλαιστινιακή, δήθεν, πλεονεξία» αναλύει σε εκτενές άρθρο του στην «Guardian», ο Γιούεν Μακ Ασκιλ. «Ο Μπάρακ, όπως και όλες οι ισραηλινές κυβερνήσεις, όπως και όλη η ειρηνευτική διαδικασία, έδιναν στους Παλαιστινίους κάποιες λίγες νησίδες γης που δεν είχαν καμία ελπίδα επιβίωσης μέσα σε ένα απεριόριστο ασφυκτικό κλοιό εποικισμών και ισραηλινού στρατού».

«Το πολυσυζητημένο 96% της Δυτικής Οχθης που προσέφερε ο Μπάρακ είναι άκρως παραπλανητικό, γιατί αναφέρεται μόνο στο έδαφος που δεν καταλαμβάνεται από εποικισμούς, από τις ζώνες της πιθανής τους ανάπτυξης και από ισραηλινά στρατόπεδα! Ακόμη και στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων, μιας ειλημμένης απόφασης από τον ΟΗΕ, το Ισραήλ επέδειξε αδιαλλαξία, γιατί είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος τους δεν επιθυμεί να επιστρέψει στις εστίες του, αλλά απλώς να αναγνωριστεί το αυτονόητο: ότι είναι πρόσφυγες όλες αυτές τις δεκαετίες!» Και ο Μακ Ασκιλ καταλήγει στο ρητορικό: «Τι πιο λογικό από το να γυρίσει ο ισραηλινός στρατός στους στρατώνες του, εντός Ισραήλ, και να πάρει μαζί και τους εποίκους;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ