Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις Κέρι για να υποχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι

Οι ισραηλινοί εποικισμοί καταπατούν την παλαιστινιακή γη
Οι ισραηλινοί εποικισμοί καταπατούν την παλαιστινιακή γη
ΑΜΜΑΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αποφασισμένος να πιέσει περαιτέρω την παλαιστινιακή πλευρά προκειμένου ν' αποδεχθεί ένα σχέδιο «αναθέρμανσης» των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, εμφανίζεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι, αφού πρώτα ανέβαλε την προγραμματισμένη για τα ξημερώματα χτες αναχώρησή του από την Ιορδανία, έγινε γνωστό ότι επρόκειτο κάποια στιγμή χτες το απόγευμα (η οποία δε διευκρινιζόταν) να μεταβεί με ελικόπτερο στη Ραμάλα προκειμένου να δει εκ νέου τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, με τον οποίο συναντήθηκε επί περισσότερες από πέντε ώρες τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Η απόφαση αυτή του Κέρι έρχεται μετά από τη μη αποδοχή, εκ μέρους της ηγεσίας της ΟΑΠ, του σχεδίου που φέρεται να κομίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Η συνεδρίαση της ΟΑΠ, κατά πληροφορίες, ήταν θυελλώδης και πολύωρη, αργά το βράδυ της Πέμπτης, και κατέληξε σε απροθυμία συναίνεσης στο σχέδιο του Κέρι. Αν και επισήμως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το αμερικανικό σχέδιο, κατά πληροφορίες που διαρρέονται κυρίως από παλαιστινιακές πηγές, προβλέπει εντατικές διαπραγματεύσεις έξι μέχρι εννιά μηνών για την κατάληξη σε τελική ειρηνευτική συμφωνία. Η επιμονή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έχει άμεση σχέση με την προσπάθειά του να κλείσει το Παλαιστινιακό, (όχι βεβαίως γιατί νοιάζεται για τον πολύπαθο λαό) αλλά για να προχωρήσουν τα σχέδιά του στην ευρύτερη περιοχή, που αφορούν και τον ανταγωνισμό για τον ενεργειακό πλούτο).

Σύμφωνα, με παλαιστινιακές πηγές ο ίδιος ο Κέρι αποδέχεται το παλαιστινιακό αίτημα η οποιαδήποτε συζήτηση για τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους να γίνει στη βάση των ορίων που υπήρχαν το 1967 - δηλαδή προ εποικισμών. Το συγκεκριμένο σημείο, όμως, δεν φαίνεται να εμπεριέχεται γραπτώς και σαφώς στο κείμενο που προτείνει ο Κέρι και είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η ισραηλινή συναίνεση σε αυτό. Η όλη υπόθεση προκαλεί κλυδωνισμούς και στην ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς ο επικεφαλής του κόμματος των εποίκων «Εβραϊκό Σπίτι» που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ο Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε σε κοινωνικό δίκτυο ότι το κόμμα του δε θα μείνει ούτε στιγμή σε μια κυβέρνηση που δέχεται να συζητήσει στη βάση των ορίων του 1967.

Από την άλλη πλευρά, οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την εγκατάλειψη της ρητής διατύπωσης του όρου τους περί «παγώματος του εποικισμού» καθώς μπορεί αυτό θεωρητικώς να εννοείται όταν γίνεται λόγος για τα σύνορα του 1967, αλλά οι εποικισμοί δημιουργούν δεδομένα στο έδαφος και αυτά θα είναι ακόμη περισσότερα αν ο εποικισμός συνεχιστεί με τους υπάρχοντες φρενήρεις ρυθμούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Τέλος, η παλαιστινιακή πλευρά έχει πρόβλημα και με το ισραηλινό αίτημα για αναγνώριση του Ισραήλ ως «εβραϊκού κράτους», γιατί κάτι τέτοιο απεμπολεί οριστικά τη διεκδίκηση του δικαιώματος επιστροφής των χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων, και μαζί με αυτό και το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων για τις περιουσίες που άφησαν πίσω τους, καθώς η επιστροφή τους σήμερα στο Ισραήλ δε θεωρείται η πιθανότερη εκδοχή.

Ο Κέρι θα πιέσει την παλαιστινιακή πλευρά να τα αποδεχτεί χωρίς περαιτέρω κουβέντα, πιθανότατα προσφέροντάς της σοβαρά οικονομικά κίνητρα, για την υποτίθεται ανάκαμψη της παλαιστινιακής οικονομίας. Σε μια απόπειρα να φανεί ότι πιέσεις δεν ασκούνται μονομερώς, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου τον οποίο κάλεσε «να δουλέψει εντατικά με τον Κέρι για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ