Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ
Πολιτικά παιχνίδια πίσω από τον αφθώδη πυρετό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρώσικης εφημερίδας «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα», η Ουκρανία ανέστειλε τη διέλευση του ρώσικου σιταριού από την περιοχή Κρασνοντάρ μέσω του εδάφους της, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας μπορεί να απαγορεύσει γενικότερα τη διέλευση του σιταριού από τη Ρωσία. Η κρατική κτηνιατρική και φυτο-υγειονομική υπηρεσία της Ουκρανίας ανέφερε πως η αιτία αυτής της απόφασης είναι τα κρούσματα αφθώδους πυρετού και αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στη Ρωσία.

Η κατάσταση αυτή έθεσε υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα δημιουργίας ενός καρτέλ σιτηρών από την Ουκρανία, τη Ρωσία και το Καζαχστάν, για το οποίο μόλις την περασμένη Παρασκευή συζητούσαν στο Σότσι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νικολάι Αζάροφ. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του καρτέλ σιτηρών την έλαβε η Ρωσία, κι αυτή η ιδέα άρχισε να συζητιέται από το 2009. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως ενωμένοι οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί σιτηρών στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Χωρών (ΚΑΚ) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μια ομάδα και να ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Ενωσης Σιτηρών, λόγω των αποσπασματικών ενεργειών και του αμοιβαίου ανταγωνισμού στις αγορές του εξωτερικού, η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζαχστάν χάνουν ετησίως 10 δολάρια σε κάθε τόνο σιταριού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, το Κίεβο στη συγκεκριμένη φάση χρησιμοποιεί τα κρούσματα αφθώδους πυρετού και αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που εμφανίστηκαν στη Ρωσία, για να βάλει στο «γύψο» την ιδέα της συγκρότησης του καρτέλ σιτηρών. Πρόσφατα, ο υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Ιβάν Μπισιούκ, δήλωσε πως το ζήτημα αυτό απαιτεί σοβαρή μελέτη, και διευκρίνισε πως «δε θα θέλαμε να εξαρτιόμαστε από άλλες χώρες, επειδή η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο», ενώ οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας τάσσονται αρνητικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας αυτού του καρτέλ σιτηρών με τις χώρες της Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν), υποστηρίζοντας πως αυτό δε συμφέρει την Ουκρανία, που πρέπει να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη συνεργασία με τη ΕΕ, με την οποία η Ουκρανία σκοπεύει να υπογράψει το Νοέμβριο του 2013 Συμφωνία Σύνδεσης για μια διευρυμένη ζώνη «ελεύθερου» εμπορίου.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ