ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Οι προτάσεις των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, που θα αφορούν νέες περικοπές και μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων αναμένεται να είναι αυτές που θα κρίνουν την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του κυπριακού μνημονίου, με τα διλήμματα στο όνομα της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου να επανέρχονται. Στο επίκεντρο των θεμάτων του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται μεταξύ άλλων περικοπές στις Κυπριακές Αερογραμμές και ζητήματα που «αφορούν τα ταμεία πρόνοιας», με συσκέψεις να λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, με στόχο αποφασιστικές περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα εφαρμόσιμο Γενικό Σχέδιο Υγείας, επίσης με σημαντικές περικοπές στις παροχές, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θεωρούνται από την τρόικα ως εξαιρετικά προβληματικός τομέας, λόγω των μισθών και των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών.
Την ίδια στιγμή, προς συρρίκνωση οδηγούνται οι συνεργατικές τράπεζες, με σχέδιο να υποβάλλεται στην τρόικα από την ηγεσία του Συνεργατισμού και την Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με αυτή, προτείνεται να περιοριστούν σε 18 τα συνεργατικά ιδρύματα από τα 93 που λειτουργούν σήμερα, ενώ από την 1η Αυγούστου, όπως προβλέπει το μνημόνιο, την εποπτεία του Συνεργατισμού αναλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη που αφορά το ένταλμα της Ελλάδας για έκδοση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του Μιχάλη, αναφορικά με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, παραπέμπεται σε νέα δίκη, καθώς το Δικαστήριο τερμάτισε την αρχική διαδικασία γιατί οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν νέα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, μετά την τροποποίηση από την Κυπριακή Βουλή του Συντάγματος, με την οποία επιτρέπεται η έκδοση Κύπριων πολιτών.