Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη για ριζικές αλλαγές, ώστε τα ΜΜΕ να ανήκουν στο λαό

Παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (163 κατά) απορρίφθηκε χτες, μετά από ψηφοφορία, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Υπέρ της πρότασης υπήρξαν 89 ψήφοι και υπήρχαν και αποχές (όπως της Χρυσής Αυγής) από τους συνολικά 247 παρόντες βουλευτές.

Την ανάγκη για την κατάργηση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με βάση την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ και το άνοιγμά της χωρίς απολύσεις, επανέλαβε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, τονίζοντας ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής όχι όμως με το σκεπτικό που έχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για τη διασφάλιση σταθερής δουλειάς με όλα τα σύγχρονα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και τόνισε ότι ο αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για την ΕΡΤ πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για να πάψουν οι συχνότητες, τα ΜΜΕ και γενικότερα οι τηλεπικοινωνίες να ανήκουν στους καπιταλιστές ή στο καπιταλιστικό κράτος.

Γι' αυτό, συνέχισε, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεμπερδεύουν με αυταπάτες για δήθεν φιλολαϊκές λύσεις από την εναλλαγή κυβέρνησης εντός των τειχών και να χαράξουν πορεία ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και του αστικού κράτους.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε, με βάση την οποία διαλύθηκε η ΕΡΤ, αποτελεί τον προπομπό για τη διάλυση, κατάργηση ή συρρίκνωση και άλλων δημόσιων οργανισμών και φορέων όπως για παράδειγμα τα Αμυντικά Συστήματα με στόχο την παράδοσή τους απευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή των δημόσιων επιχειρήσεων στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Με το κλείσιμο της ΕΡΤ, τόνισε, επιδιώκεται να διευκολυνθεί η συγκέντρωση και η μονοπώληση του χώρου των ΜΜΕ, των συχνοτήτων και των ψηφιακών εκπομπών από μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες και επιχειρείται να υπονομευθεί το όποιο δικαίωμα του λαού για ενημέρωση και ψυχαγωγία και να διαμορφωθεί ένας ακόμα πιο ελεγχόμενος και πιο στρατευμένος στην εξυπηρέτηση της κυρίαρχης πολιτικής φορέας και αυτό γίνεται και με το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ μαζί βέβαια με τη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, για την Εξεταστική γίνεται λόγος για «πλήγμα του λαού στο κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και άρθρο 15 δικαίωμά του στην ενημέρωση» και τόνισε: «Πότε εξασφαλίστηκε πραγματικά το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση; Η ΕΡΤ ήταν όλα αυτά τα χρόνια φερέφωνο του δικομματισμού και το τελευταίο διάστημα έχει γίνει φερέφωνο του νέου διπολισμού και φυσικά η νέα κρατική ραδιοτηλεόραση θα είναι ακόμα πιο ελεγχόμενη στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής». Με βάση τα παραπάνω, συνέχισε, η επίκληση μιας σειράς δικαιωμάτων στο Σύνταγμα αποτελούν μια τεράστια υποκρισία.

Προβληματική, όμως, είπε ο Γ. Γκιόκας, είναι και η επίκληση στο κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, αφού αυτή επί της ουσίας επικύρωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ΕΡΤ και τις απολύσεις και διευκόλυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο και σε άλλους οργανισμούς.

Επίσης, προβληματική είναι και η επίκληση της δήλωσης του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ αφού, όπως είπε ο Γ. Γκιόκας, οι όποιες αντιδράσεις υπήρχαν από την ΕΕ είχαν να κάνουν και με συμφωνίες της ΕΡΤ με ευρωπαϊκά κανάλια και όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους και την ενημέρωση του λαού.

Αναπτύσσοντας την Πρόταση, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναφέροντας ότι χρειάζεται έλεγχος για τις «άκρως επιζήμιες για τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον πράξεις και παραλείψεις παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, απορρίπτοντας την πρόταση ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Καψής, δικαιολόγησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, λέγοντας ότι ήταν αναγκαία γιατί εκεί επικρατούσε «κουλτούρα αναξιοκρατίας», «δημοσιοϋπαλληλικό πνεύμα και παγιωμένες δομές». Ανακοίνωσε δε ότι τα επόμενα 24ωρα θα γίνει προκήρυξη για τις 500 πρώτες θέσεις για το λεγόμενο «μεταβατικό φορέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου είπε ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να γίνουν «ριζικές αλλαγές» στην ΕΡΤ εν λειτουργία και ανέφερε ότι στην ΕΡΤ κυριαρχούσε «κρατισμός, υπήρχαν παθογένειες και απαρχαιωμένα προνόμια» και γίνονταν συνέχεια αλλεπάλληλες απεργίας, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοί της «ήταν οι πιο προνομιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ