Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με τα έξοδα πληρωμένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάντα δραστήρια η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων όταν πρόκειται για τη συμμετοχή της σε δράσεις κοινωνικού εταιρισμού, προχωρά στη σύσταση ομάδας εργασίας, που θα επεξεργαστεί από κοινού με τους εργοδότες «τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας». Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ομάδας εργασίας έχει ήδη αποφασιστεί εσωτερικό συνδικαλιστικό σεμινάριο, τον προσεχή Σεπτέμβρη. Οπως προκύπτει από την ενημέρωση προς τη ΓΣΕΕ, προκειμένου να ορίσει κι αυτή τον εκπρόσωπό της, τα έξοδα του ταξιδιού των συνδικαλιστών που θα πάρουν μέρος στο σεμινάριο θα καλυφθούν από την Κομισιόν.

Η ΕΕ και τα όργανά της δε λυπούνται τα έξοδα όταν πρόκειται να παραδώσουν μαθήματα κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ειδικά σήμερα, που η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων οξύνεται, η διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής» για την οποία κόπτονται μπορεί να τους κοστίσει και κάτι παραπάνω. Οσο για το συνδικαλιστή που θα εκπροσωπήσει τη ΓΣΕΕ, ελπίζουμε να εργαστεί ευσυνείδητα και να αποδείξει πως τα αξίζει τα πληρωμένα ταξιδάκια για σεμινάρια κοινωνικού εταιρισμού.

Συνεπής για την αστική τάξη

«Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει με σαφή τρόπο στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη και να αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης, με άξονα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε χτεσινή της ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή της σε μια πολιτική σύμφωνη με τις ανάγκες της αστικής τάξης, ανεξαρτήτως της θέσης από την οποία την υπηρετεί, εντός ή εκτός της κυβέρνησης.

Ολα κι όλα, στα ζητήματα που θέτει παραπάνω ήταν και παραμένει σταθερή. Τι λέει δηλαδή και τι ζητάει; Να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της χασούρας που προκαλεί η κρίση στις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ, όσοι κρατάνε «γερά πορτοφόλια» να τα ανοίξουν χρηματοδοτώντας την ντόπια αστική τάξη μπας και πάρει μπρος η καπιταλιστική κερδοφορία. Κι επειδή γνωρίζει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη όχι μόνο δε θα ωφελήσει το λαό αλλά προϋποθέτει να γονατίσει τόσο κι άλλο τόσο, ζητά να επεξεργαστούν κι ένα πρόγραμμα που θα δουλεύει στην κατεύθυνση διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής», της χειραγώγησης δηλαδή των εργαζομένων. Ετσι θα διασφαλίζεται η υποταγή των θυμάτων στους θύτες, των εκμεταλλευόμενων στους εκμεταλλευτές, του λαού στους άρπαγες του πλούτου που παράγει.

Η ΔΗΜΑΡ είτε ως «κυβερνώσα αριστερά» είτε ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση» επιβεβαιώνει πως δεν κάνουν τα ράσα τον παπά, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις υπηρετούν την αστική τάξη απ' όποια θέση κι αν βρεθούν στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Εξω οι ναζί από τα σχολεία

Τα χέρια τους τρίβουν οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής ικανοποιημένοι με την απόφαση κυβέρνησης/ΕΕ να απολύσουν τους σχολικούς φύλακες. Από διάφορα κανάλια γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να αναλάβουν αυτοί πλέον τη δουλειά σχολικών φυλάκων και τροχονόμων, καταδικάζοντάς τους στην ανεργία, να πιάσουν οι νεοναζί πόστα ώστε να ελέγχουν, μπράβοι όντας του συστήματος, τη σχολική κοινότητα. Ενδεικτικά σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους, οι χρυσαυγίτες επιχαίρουν διότι η κυβέρνηση «με την απόφασή της να απολύσει τους σχολικούς φύλακες άνοιξε την πόρτα των σχολείων όλης της χώρας στο εθελοντικό κίνημα πολιτών του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή που εφ' εξής θα αναλάβουν την φύλαξη των κτιρίων και των μαθητών». Μάλιστα προεξοφλούν ότι «του χρόνου τέτοια εποχή δεκάδες δήμοι σε όλη την χώρα θα ελέγχονται από τον Λαϊκό Σύνδεσμο, ο οποίος θα οργανώσει "και με το νόμο", πλέον, υπηρεσίες security!». Αγωνιστική εγρήγορση και λαϊκή επαγρύπνηση μπρος σε αυτόν τον εφιάλτη, οι ναζί να ελέγχουν τα παιδιά μας. Καμία δημοτική αρχή, σε κανένα δήμο, κανένας γονιός ή σύλλογός του να μη δεχτεί τους τραμπούκους να πατήσουν πόδι στα σχολειά μας.

Ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης

Φυσική συνέχεια της σταδιακής οικοδόμησης ενός πολυπλόκαμου και πολυδιάστατου μηχανισμού καταστολής - με στόχο να φορέσει δεσμά ακόμη και στη σκέψη, την επιστήμη, αποτελεί η δίωξη του διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου καθηγητή Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής Κωνσταντίνου Κάππα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έκανε το καθήκον του εκφράζοντας την επιστημονική και εμπεριστατωμένη κρίση του, κατηγορείται από εισαγγελέα για «παράβαση καθήκοντος». Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Κ. Κάππας οδηγήθηκε ξανά - αν και υπήρξε ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση - στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από έφεση του εισαγγελέα, επειδή ως εισηγητής προς τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής το 2006, γνωμοδότησε θετικά για έναν υποψήφιο αντί για άλλον.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος έχουν την ευθύνη επιλογής επιστημονικών συνεργατών, ευθύνη την οποία και αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση. Ο καθηγητής Κ. Κάππας ήταν μόνο εισηγητής και επομένως δεν φέρει καμία ευθύνη, κατέθεσε μία πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση, η οποία ανέλυε τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων και κατέληξε, ως όφειλε, σε αξιολογική κατάταξη. Παρόμοια αξιολογική κατάταξη, ως επιστημονική κρίση, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να στοιχειοθετήσει παράβαση καθήκοντος. Η εισήγηση εξάλλου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά έκφραση γνώμης και στη συγκεκριμένη περίπτωση επιστημονικής γνώμης, η οποία όμως διώκεται από έναν εισαγγελέα! Αλήθεια, είναι η Δικαιοσύνη αρμόδια να κρίνει κάθε επιστήμη, και με ποια κριτήρια; Αν αυτή η λογική δε γίνεται εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνικής, της έρευνας τότε τι είναι; Τα επιστημονικά προσόντα, οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ ή ακόμα και η έκφραση επιστημονικής γνώμης στο πλαίσιο ενός οργάνου (όπως στην προκειμένη περίπτωση) από πού ως πού ποινικοποιούνται; Αν αυτό δεν είναι κατάλυση κάθε έννοιας ελεύθερης διακίνησης επιστημονικής γνώσης και γνώμης, ιδεών, τότε τι είναι;

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια δίωξη - μήνυμα που σκιαγραφεί το άμεσο ζοφερό μέλλον των πανεπιστημίων της χώρας, πλήρως ελεγχόμενα και εναρμονισμένα με τις επιταγές των μονοπωλιακών ομίλων, χωρίς τις μέχρι τώρα - ούτε καν τις ελάχιστες υπάρχουσες - αστικοδημοκρατικές ελευθερίες. Ενα μήνυμα για το ποιος θα κάνει κουμάντο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των επιχειρήσεων, ποιος θα αποφασίζει για το εκπαιδευτικό προσωπικό, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, την έρευνα, τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Παράλληλα πρόκειται και για μια προσπάθεια εκφοβισμού σε όσους τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι και να θέσουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία του ανθρώπου, όπως ο συγκεκριμένος καθηγητής που - παρά τις συγχωνεύσεις, μειώσεις μισθών, κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών - έχει συμβάλλει καθοριστικά στη λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και στη θεραπεία χιλιάδων καρκινοπαθών.

Φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί αλλά και ολόκληρος ο λαός επιβάλλεται να αγωνιστούν ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, με όποιον τρόπο κι αν αυτές επιβάλλονται, είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο. Γιατί τα επιστημονικά προσόντα δεν κρίνονται στα δικαστήρια και η αλήθεια δεν μπαίνει σε καλούπια. Η επιστήμη δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε σκοτεινά και αντιδραστικά μονοπάτια. Ούτε μπορεί να μπει σε «ιερά εξέταση». Η ανίχνευση της φύσης και η εξήγηση της λειτουργίας της δεν μπορεί να οδηγείται στην πυρά και η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να υπηρετεί τον άνθρωπο. Χρειάζεται αγώνας ενάντια στον αντιδραστικό κατήφορο δίχως πάτο του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού συστήματος μέχρι την ανατροπή του.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

Πελάτες για τα ιδιωτικά ΙΕΚ

Τηλέφωνα στα σπίτια τους από ιδιωτικά ΙΕΚ δέχονται μαθητές ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάργησης των 52 ειδικοτήτων. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρουν εκπαιδευτικοί ως μία επίπτωση των αλλαγών που φέρνει το υπουργείο στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Μάλιστα έκαναν λόγο για προσφορές που πρόσφεραν ΙΕΚ σε μαθητές υπό την προϋπόθεση ότι θα γραφτούν... ομαδικά. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής μίλησε για τα «μεταγυμνασιακά ΙΕΚ» δίνοντας το... σύνθημα για κατάρτιση (και ιδιωτική) από τα 15.

Οπως άλλωστε καταγγέλλει και η ΕΛΜΕ Πειραιά, «λίγο πριν στείλει τους εκπαιδευτικούς για απόλυση ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είχε εγκαινιάσει στον Πειραιά μεγάλο ιδιωτικό ΙΕΚ», κάτι που προκάλεσε αγανάκτηση. «Αντί να δημιουργήσει Επαγγελματικές Σχολές μετά τη δωδεκάχρονη εκπαίδευση, γιγαντώνει τα εκτός εκπαίδευσης Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιτρέποντας στο εξής να εγγράφουν τα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ μαθητές πριν τα 18 τους χρόνια, δηλαδή οδηγούν τα 15χρονα παιδιά στην κατάρτιση», σημειώνει η ΕΛΜΕ.

Η ιστορία και πάλι στο δικομματικό παιχνίδι

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην προσπάθειά του να καταδημαγωγήσει και να εμφανίσει το κίνημα της διαχείρισης του συστήματος, για την ανάπτυξη του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διαμαντόπουλος έβαλε στο ίδιο τσουβάλι τις συστημικές επιδιώξεις του κόμματός του και τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη. Και χρησιμοποίησε, δίχως να γνωρίζει τι λέει, τη φράση του Αρη «καλή αντάμωση στα γουναράδικα»!

Η ΝΔ και σειρά ΜΜΕ δεν έχασαν φυσικά την ευκαιρία. Την άρπαξαν στον αέρα για να αξιοποιήσουν τον γελοίο παραλληλισμό του βουλευτή, για να υποστηρίξουν (δίχως και να το πιστεύουν φυσικά) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται αντικοινοβουλευτικά !

Δεν το πιστεύουν, γιατί γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει ούτε στον ύπνο του να βλέπει τις μορφές πάλης που κατά καιρούς χρησιμοποίησε το λαϊκό κίνημα ενάντια στους δυνάστες του. Απλώς ορισμένα στελέχη του εκτοξεύουν παχιά λόγια για να κοροϊδεύουν τον αγανακτισμένο κόσμο.

Από την άλλη, ας μάθει ο κ. βουλευτής ότι η φράση «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» δεν ειπώθηκε από τον Αρη Βελουχιώτη όταν διαρκούσε ο ένοπλος αγώνας του ΕΛΑΣ, αλλά ειπώθηκε μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Με αυτή τη φράση ο Αρης εννοούσε ότι τώρα που παραδώσαμε τα όπλα θα μας σφάξουν...

Το παιχνίδι συνεχίζεται αμείωτο, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού και τον εγκλωβισμό του στις δαγκάνες της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Συσκέψεις για τη χειραγώγηση του λαού...

Μεγαλώνει η αγωνία και ο φόβος των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ για την αυξανόμενη απέχθεια του λαού απέναντι στο ευρωοικοδόμημα. Σήμερα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας σε μια «κλειστή σύσκεψη» θα συγκεντρωθούν 18 υπουργοί Εξωτερικών από χώρες - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγ. Βενιζέλος, καθώς και αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας, προκειμένου, όπως ανακοινώνουν επίσημα, να συζητήσουν για «το μέλλον της Ευρώπης». Θέμα της συνάντησης του ευρωπαϊκού «think tank» (δεξαμενή σκέψης...) είναι «το Μέλλον της Ευρώπης». Παρόντες, εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, θα είναι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκπρόσωπος των «Φιλελευθέρων» και της ευρωπαϊκής ομάδας των «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών». Με άλλα λόγια, εκπρόσωποι από το μεγαλύτερο τμήμα των ευρωπαϊκών κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Πίσω από τον ...εύηχο τίτλο της σύσκεψης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν νέα συνθήματα και μέσα για τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων, επιδιώκοντας να αναχαιτίσουν την ολοένα και μεγαλύτερη αμφισβήτηση από τμήματα των εργαζομένων και των υπόλοιπων φτωχών λαϊκών στρωμάτων των βάρβαρων ευρωενωσιακών πολιτικών, αλλά ακόμα και της ίδιας της ύπαρξης της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διήμερη συνάντησή τους - μεταξύ άλλων - είναι η προώθηση «των επειγουσών διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στα κράτη - μέλη», «η αύξηση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων και των ακραίων φωνών που απειλούν τη δημοκρατία», καθώς και η «ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών».

... γιατί πάνε να προλάβουν τη ριζοσπαστικοποίησή του

Τα θέματα της συνάντησης, ομολογούν και τις επόμενες στοχεύσεις των εταίρων της ΕΕ. Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης κλιμακώνει την ένταση της αντιλαϊκής - αντεργατικής επέλασης των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλίσουν την «ανταγωνιστικότητα» και τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων προωθούν νέο γύρο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μειώσεις μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Η βάρβαρη αυτή επίθεση αφαιρεί όλο και περισσότερα δικαιώματα από τους εργαζομένους και βυθίζει ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια και την ανεργία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Ευρώπης, αυξάνοντας τη λαϊκή οργή. Αυτό φοβούνται οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Τρέμουν στην ιδέα της ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών κινημάτων και στο ξέσπασμα ταξικών αγώνων που θα αμφισβητούν τον πυρήνα των φιλομονοπωλιακών πολιτικών της ΕΕ.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, επιχειρούν σήμερα να τσουβαλιάσουν κάτω από την ταμπέλα των «ευρωσκεπτικιστών» τα φασιστικά και εθνικιστικά μορφώματα (που είναι γέννημα, θρέμμα του συστήματος) με τους λαϊκούς αγώνες και το ταξικό κίνημα σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό και να συκοφαντήσουν την πάλη του εναντίον των μονοπωλίων και του ευρωοικοδομήματός τους. Απόρροια της αγωνίας τους, είναι η αναζήτηση νέων θεσμών για να θωρακίσουν την εξουσία τους σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ και να ισχυροποιήσουν την ΕΕ. Αυτούς τους σχεδιασμούς οι λαοί της Ευρώπης οφείλουν να τους ανατρέψουν με την κλιμάκωση των αγώνων τους ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που εφαρμόζει την ευρωενωσιακή στρατηγική, ως την ανατροπή της και την αποδέσμευση των χωρών τους από την ΕΕ των μονοπωλίων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να αντιπολιτευτεί ποιος ποιον;

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά την ποιότητα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Ηταν κάλπικη. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική απ' τη στιγμή που από όποια θέση - κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης - τα κόμματα της διαχείρισης εκφράζουν τα ίδια συμφέροντα, της αστικής τάξης. Για να το κρύψουν, στήνουν ομηρικούς καυγάδες, διαγωνίζονται στην «ατάκα». Καυγαδίζουν για το «πάπλωμα», ενώ μοιράζονται το ίδιο «κρεβάτι»...

Κοροϊδεύουν το λαό νυν και επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος, με στόχο να αποτρέψουν την αμφισβήτησή του. Τι αντιπολίτευση να κάνει ο ένας στον άλλο; Οταν στα κρίσιμα συμφωνούν απολύτως. Αντιπολίτευση τύπου ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε και το ΠΑΣΟΚ στην ΝΔ, αλλά κατέληξε να συγκυβερνά όταν οι ανάγκες των αστών το επέβαλαν.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται την ανάγκη διεξόδου απ' την κρίση, καθένας διατείνεται ότι διαθέτει ακριβώς το κατάλληλο μείγμα διαχείρισης για να το πετύχει. Η ΝΔ υπόσχεται πως τότε ο λαός θα ανταμειφθεί για τις θυσίες του, ο ΣΥΡΙΖΑ πως με το δικό του μείγμα δε θα χρειαστούν άλλες θυσίες, θα ευημερούν συγχρόνως λαός και μονοπώλια. Λένε ψέματα. Η έξοδος απ' την κρίση που οραματίζονται δε χωράει το λαό. Η ανάπτυξη για την οποία κόπτονται θα οικοδομηθεί πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Η ανταγωνιστικότητα που προσκυνάνε, σαν σύγχρονος Μινώταυρος θα απαιτεί διαρκώς πρόσθετα μέτρα, πρόσθετη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. Στο όραμά τους, ο λαός έχει τη θέση του χαμάλη, να βαρυγκομά νυχθημερόν για να εξασφαλίζει ένα ξεροκόμματο στο τραπέζι και τίποτα περισσότερο, την ώρα που ο πλούτος που παράγει θα είναι ασύλληπτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει το λαό ότι είναι δυνατόν η πολιτική διαχείρισης που υπόσχεται θα είναι επ' ωφελεία του, μέσα στην ΕΕ με τα μονοπώλια να κυριαρχούν στην οικονομία. Σε μια τέτοια οικονομία, καπιταλιστική, οι ανάγκες του λαού είναι εμπόδιο προς το στόχο του μέγιστου δυνατού κέρδους, πρέπει να τσακιστούν ολωσδιόλου.

Αντιπολίτευση απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μπορεί και κάνει, μέσα κι έξω απ' τη Βουλή, μόνο το ΚΚΕ. Γιατί μόνο αυτό διαθέτει πολιτική πρόταση διαμορφωμένη σύμφωνα με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μόνο αυτό θέλει το λαό πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο, κλακαδόρο των εκάστοτε διαχειριστών της εξουσίας των εκμεταλλευτών του και «κοψοχέρη» όταν διαπιστώνει ότι ξανά εξαπατήθηκε. Το ΚΚΕ διαφωνεί κάθετα με την κυβέρνηση, όχι στα επιμέρους, αλλά στην ουσία της στρατηγικής της για υπεράσπιση, διάσωση και θωράκιση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Την ίδια στρατηγική υπηρετούν με παραλλαγές και τα άλλα κόμματα, στο βαθμό που δεν αμφισβητούν την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Το ΚΚΕ δεν αρκείται να καταψηφίζει μέσα στη Βουλή, έξω απ' αυτή δίνει τη μεγαλύτερη μάχη, να πείσει το λαό να οργανωθεί, να παλέψει, σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, δείχνοντας τον πραγματικό αντίπαλο που δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά οι μεγαλοεπιχειρηματίες, να βάλει πλάτες για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα αντιπαρατεθεί νικηφόρα με την αστική τάξη και την εξουσία της, ανατρέποντάς την και οικοδομώντας τη λαϊκή εξουσία. Τότε μόνο, όταν ο λαός γίνει αφέντης του τόπου και του μόχθου του, το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στη λαϊκή διακυβέρνηση για την οικοδόμηση μιας εντελώς νέας κοινωνίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ