Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Καταστολή και κοινωνικός αποκλεισμός

Την ώρα που η αναχαίτιση των προσφύγων του ιμπεριαλισμού έχει επιτευχθεί με την ενίσχυση των μέτρων καταστολής στον Εβρο, χιλιάδες άλλοι περνούν το Αιγαίο και πολλοί από αυτούς καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας. Παράλληλα αυτοί που κατορθώνουν να βγουν στη στεριά πρέπει να κάνουν απεργία πείνας για τα αυτονόητα, αφού δεν υπάρχουν δομές ούτε για ένα πιάτο φαΐ.

Αυτά καταγγέλθηκαν από εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εκπρόσωποι της συριακής κοινότητας κατήγγειλαν πως παρά την εγκύκλιο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων απέλασης ή επιστροφής σε βάρος Σύρων, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ έχουν καταγραφεί μαρτυρίες προς την Υπατη Αρμοστεία για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές ή απόπειρες επιστροφών στην Τουρκία. Μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται στα κρατητήρια της Αστυνομίας ή του Λιμενικού, σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, μέσα σε εξαιρετικά μεγάλο συνωστισμό, όπως τονίστηκε. Εξάλλου, από τις 152 αιτήσεις για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας από Σύρους το 2012, ικανοποιήθηκαν 2 περιπτώσεις. Συνολικά το 2012 έγιναν 7.927 συλλήψεις Σύρων για παράνομη είσοδο ή διαμονή στη χώρα.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2013 πιάστηκαν 3.223 αλλοδαποί χωρίς χαρτιά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα έναντι 188 το πρώτο πεντάμηνο του 2012. Αυτή η μεταστροφή στα θαλάσσια περάσματα έχει αυξήσει τους κινδύνους. Το Δεκέμβρη του 2012 πνίγηκαν 21 Αφγανοί σε ναυάγιο και τον περασμένο Μάρτη εφτά Σύροι, το Μάη δε ένα εξάχρονο παιδί.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι αντί για μηχανισμούς υποδοχής, εφαρμόζεται συστηματικά το μέτρο της διοικητικής κράτησης των εισερχομένων χωρίς την τήρηση βασικών προϋποθέσεων της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εγχώριας νομοθεσίας για κάθε μέτρο στέρησης της προσωπικής ελευθερίας. Προστέθηκε δε ότι πολλοί πρόσφυγες παραμένουν άνεργοι, άποροι και συχνά άστεγοι ή διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ