Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα
Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να μη βρεθούν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.
Αναπτύσσοντας την Ερώτηση κατήγγειλε ότι τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός των σταθμών πληρώνουν τη διαδικασία συνεχούς συρρίκνωσης και κατάργησης δημόσιων δομών και ζήτησε γενναία κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους αφού, όπως είπε, το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ που δίνεται φτάνει μόνο για 60.000 παιδιά την στιγμή που οι αιτήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 120.000. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που δεν κάνουν καν αιτήσεις επειδή δεν πληρούν τα απαράδεκτα κριτήρια επιλογής που έχει συναποφασίσει η κυβέρνηση με την ΕΕ.
Απαιτείται, τόνισε, να διασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς όλων των παιδιών για τα οποία θα γίνουν αιτήσεις χωρίς προϋποθέσεις, η κατάργηση των τροφείων και η ανάπτυξη προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών που θα λειτουργούν με εργαζόμενους που θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης ανέφερε ότι οι πόροι για τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (150 εκατομμύρια ευρώ) προέρχονται κυρίως από σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και από αυτό επιχορηγούνται πάνω από 60.000 παιδιά. Ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας διενεργεί ήδη μια μελέτη για να διαμορφωθεί μια βελτιωμένη πρόταση που θα ισχύσει από το 2014 μέχρι το 2020.
Στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε ότι υπάρχουν δήμοι που κάλεσαν τους γονείς που είχαν χρέη από τροφεία πέρσι και τους είπαν ότι αν δεν τα πληρώσουν δε θα εγγράψουν τα παιδιά τους στους σταθμούς και υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν σταλεί τα χρέη ακόμα και στην Εφορία.
Ο υπουργός στη δευτερολογία του απέρριψε την πρόταση για κατάργηση των τροφείων λέγοντας ότι πρέπει να πληρώνουν «αυτοί που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα» και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατή η περαιτέρω χρηματοδότηση των δήμων αφού κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει «η δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».