Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Πάνδημη απαίτηση να αποδοθεί όλος ο χώρος στο λαό της περιοχής

Εργο του χαράκτη Τάσσου, εμπνευσμένο από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944
Εργο του χαράκτη Τάσσου, εμπνευσμένο από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του ιστορικού τόπου του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής που δρομολογεί η κυβέρνηση, μετά την ένταξή του στη λίστα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι ο λαός της περιοχής και ο Δήμος Καισαριανής.

Υπενθυμίζουμε ότι έπειτα από λαϊκούς αγώνες και κινητοποιήσεις δεκαετιών, οι κάτοικοι της Καισαριανής και των γύρω δήμων, με μπροστάρη τον κομμουνιστή τότε δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή, κατόρθωσαν να κερδίσουν την πρόσβαση στο χώρο και την αξιοποίηση για τις λαϊκές ανάγκες σχεδόν του συνόλου της έκτασης των 710 στρεμμάτων του Σκοπευτηρίου. Οι αγώνες αυτοί δόθηκαν κόντρα στη «νομιμότητα» και σε δικαστικές αποφάσεις και επέβαλαν σταδιακά και τμηματικά τη μεταφορά του χώρου στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Παρ' όλα αυτά, με αποκλειστική ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, ακόμα και σήμερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει επιλυθεί πλήρως. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2010, μετά από εισαγγελική εντολή, η «Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία» προσπάθησε να βάλει λουκέτο στα σχολεία (το κατόρθωσε για μικρό χρονικό διάστημα) που είναι χτισμένα μέσα στην έκταση, λόγω μη καταβεβλημένων ενοικίων από τον ΟΣΚ (!), προσπάθεια που έπεσε τελικά στο κενό μετά την άμεση αντίδραση των φορέων και κατοίκων της πόλης.

Στιγμιότυπο από εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσμένων
Στιγμιότυπο από εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσμένων
Απαίτηση του λαού της περιοχής είναι να χαρακτηριστεί τελεσίδικα και οριστικά το σύνολο της έκτασης ως δημόσια και να αποκλειστεί ρητά οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ή όποιου άλλου οργανισμού, να αποχωρήσει άμεσα η «Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία», η οποία μάλιστα έχει εισπράξει το ποσό των 645 εκατομμυρίων δραχμών από τον ΟΣΚ για να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο χώρο και να αποδοθεί το σύνολο του χώρου για χρήση από το λαό της περιοχής ως χώρος ιστορικής μνήμης, πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, χωρίς εμπορικές δραστηριότητες.

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής έχει συνολική έκταση 710 στρέμματα, εκ των οποίων τα 560 στρέμματα είναι δάσος και τα 150 στρέμματα έχουν οριστεί για κοινωφελείς χρήσεις. Εντός του χώρου των 150 στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί το Μνημείο Εκτελεσθέντων Αγωνιστών, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, η Βιβλιοθήκη Εθνικής Αντίστασης, το Κέντρο Υγείας Παιδιού, το Κέντρο Υποστήριξης ΑμΕΑ, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, καθώς και Οργανωμένα Πάρκα και Παιδικές Χαρές.

Σε ό,τι αφορά το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη Εθνικής Αντίστασης, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι έτοιμες (στο πρόσφατα ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του Σκοπευτηρίου) και αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα υλικά (εκθέματα, μαρτυρίες, βιβλία, κ.ά.) που έχουν σχέση με τα όσα βίωσαν οι άνθρωποι της περιοχής από την Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Αμέριστη η συνδρομή του ΚΚΕ

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με το δήμαρχο Καισαριανής Αντώνη Καμπάκα και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Σκοπευτηρίου, η αντιπροσωπεία του Δήμου ζήτησε από το ΚΚΕ τη συνδρομή του στην προσπάθεια να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, καθώς και ιστορικό υλικό για τον «εξοπλισμό» του Μουσείου.

Από την πλευρά του ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα του λαού της Καισαριανής και, μεταξύ άλλων, σημείωσε, ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί και από τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, να αποτελέσει πυρήνα για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, για να διατηρείται η ιστορική μνήμη, ειδικά σήμερα στους δύσκολους καιρούς, με την άνοδο χιτλερικών, ναζιστικών κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απομακρύνθηκε η Σκοπευτική Εταιρεία(2017-09-21 00:00:00.0)
Κυβερνητικός αυταρχισμός και βεβήλωση της ιστορίας(2005-03-12 00:00:00.0)
Η ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ...(2001-11-11 00:00:00.0)
Μνημείο Αντίστασης στο Σκοπευτήριο(2001-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ