Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκβιαστική απόφαση των κλινικαρχών

Την επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε, χτες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα τους επιβληθεί η λεγόμενη επιστροφή (clοw back) προς τον Οργανισμό για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα αναγκαστούν να νοσηλευτούν σε ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνουν εξολοκλήρου τη νοσηλεία τους και στη συνέχεια θα διεκδικήσουν - με αβέβαιη κατάληξη - το ποσό που δικαιούνται απ' τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΣΕΚ, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι 530 εκατ. ευρώ μέχρι 31.11.2011. Εκτοτε προκαλείται ένα μηνιαίο χρέος 40 εκατ. ευρώ, το οποίο μετά τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ - Νοέμβρης 2012 - μειώθηκε σε 30 εκατ. ευρώ το μήνα. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με το νέο ΕΚΠΥ, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων πληρώνουν συμμετοχή 30% στο σύνολο των εξόδων νοσηλείας τους - Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) και εξετάσεις - ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ η συμμετοχή είναι 50%.

Οι ασφαλισμένοι καταφεύγουν στις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές λόγω των μεγάλων αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της υποβάθμισης και της συρρίκνωσής τους με την υποχρηματοδότηση, τις συγχωνεύσεις κλινικών και τον ακρωτηριασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ετσι, τώρα, οι ασφαλισμένοι, που χρησιμοποιούνται εκβιαστικά απ' τους κλινικάρχες, θα καταβάλλουν ολόκληρο το μηνιαίο κονδύλι για να διεκδικήσουν στη συνέχεια το ποσό που δικαιούνται με μεγάλη καθυστέρηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ