Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία για τα «Αμυντικά Συστήματα»

Από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών
Από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών
Απαιτώντας «Οχι στο κλείσιμο των ΕΑΣ - Συμβάσεις - Χρηματοδότηση - Προσλήψεις» το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και η παράταξη «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για κλείσιμο των ΕΑΣ ή δραστική συρρίκνωση μέσω ενοποίησης των αμυντικών βιομηχανιών.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι απαίτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, που ωστόσο την αρνήθηκε. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι συνδικαλιστές με στελέχη του υπουργείου, διαφάνηκε για μια ακόμη φορά η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «εξυγίανση» της εταιρείας, κάτι που σημαίνει συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διοχετευθεί στον Τύπο, μόνο το περίπου 20% των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία θα παραμείνουν στη νέα συγχωνευμένη εταιρεία. Αυτό σημαίνει, μόνο για τα ΕΑΣ, 600 με 700 απολύσεις, όπως κατήγγειλαν χτες οι συγκεντρωμένοι.

«Ωστόσο, ακόμη και με τους σημερινούς εργαζόμενους τα ΕΑΣ δεν μπορούν να δουλέψουν. Χρειάζονται προσλήψεις, γιατί τα εργοστάσια έχουν αποδεκατιστεί. Εχουν φύγει εκατοντάδες εργαζόμενοι με σύνταξη και δεν έχει αναπληρωθεί κανένας απ' όσους έχουν φύγει. Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια φύγανε 700 εργαζόμενοι των ΕΑΣ σε σύνταξη», καταγγέλλει ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και του Σωματείου Εργαζομένων των ΕΑΣ Υμηττού.

«Χρόνια τώρα», συνέχισε, «οι κυβερνήσεις προχωρούσαν σε μια πολιτική απαξίωσης των ΕΑΣ, όταν την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι πληρώνουν τρισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα από τις ξένες πολυεθνικές. Είναι μια εγκληματική πολιτική». Και συμπλήρωσε: «Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που τους αφορά η ΠΝΠ, να κάνουμε μέτωπο μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, να δυσκολέψουμε, να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική».

Στο πλευρό των εργαζομένων στα ΕΑΣ βρέθηκαν χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ