Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε αγωνιστική τροχιά ενάντια στο τσάκισμα της ζωής τους

Συγκέντρωση την Τετάρτη 10 Ιούλη, μέρα πανελλαδικής δράσης στον τουρισμό, στην πλατεία Κάνιγγος

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Τη σαρωτική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού, προκειμένου να ωφεληθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγάλες αλυσίδες του τουρισμού, και την ανάγκη της οργάνωσης του αγώνα από τα κάτω, να γίνει κάθε χώρος δουλειάς κάστρο αντίστασης και διεκδίκησης με απομόνωση των δυνάμεων που έβαλαν και βάζουν πλάτη για το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, ανέδειξαν, χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στη γραμμή πάλης και διεκδίκησης του συνδικάτου.

Πρώτος κρίσιμος σταθμός σε αυτή τη μάχη είναι η διοργάνωση συγκέντρωσης, την Τετάρτη 10 Ιούλη, στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος (στο πλαίσιο στάσης εργασίας 4 μ.μ. - 8 μ.μ.) που αποφάσισαν το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ για μέρα πανελλαδικής δράσης στον κλάδο. Στις 16 του Ιούλη το κλαδικό συνδικάτο καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα σε σύσκεψη στην Αθήνα, προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό.

Τις εξελίξεις στον κλάδο και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων ανέπτυξε αναλυτικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «σήμερα που με βάση τα διαγγέλματά τους ο τουρισμός μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, βαθαίνουν την επίθεσή τους ακόμη περισσότερο ώστε να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους, τσακίζοντας κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει.

Εμείς ξέρουμε καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο ότι οι υποσχέσεις για ανάκαμψη, με όχημα τον τουρισμό, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση είναι "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει". Αφορά τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις μεγάλες αλυσίδες, αυτούς που κέρδιζαν πριν την κρίση αλλά και τώρα, μέσα από τη δική μας εκμετάλλευση, απ' τη δική μας δουλειά. Με αυτούς τους όρους θα γίνει η έξοδος από την κρίση με ατμομηχανή τον τουρισμό και κάρβουνο τους εργαζόμενους του κλάδου, που θα πατήσει πάνω στις πλάτες μας όπως άλλωστε και παλιότερα».

Ο πρόεδρος του συνδικάτου τόνισε πως το τελευταίο τρίχρονο εργοδοσία, κυβέρνηση και κόμματα που είναι εναρμονισμένα με τις πολιτικές της ΕΕ κατάφεραν συντριπτικό πλήγμα σε μια σειρά κατακτήσεις και δικαιώματα που είχαν απομείνει από την προηγούμενη επίθεση, πριν την κρίση. Πλάτη για να περάσουν όλες οι αντεργατικές επιλογές της εργοδοσίας έβαλαν οι συνδικαλιστές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ).

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το συνδικάτο και τα ταξικά σωματεία του κλάδου, όπως τόνισε ο Ν. Παπαγεωργίου, έχουν να προτάξουν τη διακηρυγμένη εδώ και χρόνια θέση ότι ο τουρισμός, οι διακοπές, η αναψυχή αποτελούν δικαίωμα των εργαζομένων, δικαίωμα του λαού. Η ανάπαυση και αναψυχή του εργαζόμενου έχει άμεση σχέση και συμβάλλει στην αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, σωματικής και ψυχικής. Γι' αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί ως υποχρεωτικό και δωρεάν δικαίωμα στο λαό. Κάτι που προϋποθέτει σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Σε αυτό το πλαίσιο τα σωματεία διεκδικούν νέα ΣΣΕ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που σταδιακά θα καλύπτει τις απώλειες της μείωσης του 15% που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Υπογραφή ΣΣΕ στον επισιτισμό με τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους που ίσχυαν μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, των δουλεμπορικών συνεργείων, την εφαρμογή του 5νθήμερου, 35ωρου με 7 ώρες δουλειά τη μέρα. Κατάργηση της λεγόμενης πρακτικής άσκησης και όλων των προγραμμάτων μαθητείας που χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων. Αμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ