Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιστέκονται στην κρατική βία οι διαδηλωτές

Από τη διαδήλωση χτες το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ
Από τη διαδήλωση χτες το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για 13η μέρα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και άλλες πόλεις της Τουρκίας, διαδηλώνοντας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αψηφώντας την άγρια κρατική καταστολή που την Τρίτη το βράδυ έφτασε στο απόγειό της και συνεχίστηκε. Οι τραυματίες την Τρίτη ξεπέρασαν τους 300. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε χτες με δήθεν «εκπροσώπους» των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ, που ωστόσο δεν αποδέχεται η πλειοψηφία των διαδηλωτών, υποστήριξε ότι έχει δώσει τις κατάλληλες εντολές και η υπόθεση των διαδηλώσεων θα έχει τελειώσει «μέσα σε 24 ώρες», με την κυβέρνηση να εξωθεί την κατάσταση στα άκρα. Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Χουσεΐν Τσελίκ, μετά τη συνάντηση, για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» είπε ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα στην Κωνσταντινούπολη για το πάρκο Γκεζί και δήθεν «θα αποδοθούν ευθύνες εάν διαπιστωθεί αστυνομική βία». Χτες το πρωί, συγκέντρωση στην Αγκυρα πραγματοποίησαν και 2.000 δικηγόροι, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις 73 συναδέλφων τους, στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα με τον Ρ. Ερντογάν, την επίθεση στους διαδηλωτές προσπαθώντας να συσπειρώσουν τους οπαδούς του ΑΚΡ συνεχίζουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, με τον Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, να δηλώνει από το Παρίσι, ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» και υποστήριξε ότι είναι διάφορα λόμπι και οικονομικά συμφέροντα που έχουν «δυσαρεστηθεί» από την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας όχι τυχαίο ότι οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με την απόφαση του ΡΚΚ να παραδώσει τα όπλα και ενώ η ανάπτυξη καταγράφει τα «καλύτερα επίπεδα» στη χώρα. Για ξένους κύκλους που δε νιώθουν άνετα με την πρόοδο της Τουρκίας, μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ζαφέρ Τζαγλαγιάν, λέγοντας ότι επιχειρείται «ξένη ηγεμονία» στη χώρα.

Το κρατικό πρακτορείο «Ανατολή» ξεκίνησε καμπάνια «πληροφόρησης» στο διαδίκτυο, με τίτλο «You CANT stop Turkish Success» («Δεν μπορείς να σταματήσεις την τουρκική επιτυχία»), με στόχο να αντιπαλέψει τους διαδηλωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην καμπάνια συμμετέχουν και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης μέσω του διαδικτύου, καταγγέλλοντας τα ξένα ΜΜΕ που καταγράφουν την κατάσταση στις διαδηλώσεις ως φορείς «παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοζέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο υποστήριξε ότι ούτε η ΕΕ, ούτε καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να λέει στην Τουρκία πώς να διαχειριστεί γεγονότα όπως οι διαδηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς την ως μία χώρα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τον «εκδημοκρατισμό των αραβικών χωρών». Στον αντίποδα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε την Τουρκία να μειώσει την ένταση μέσω του διαλόγου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγρια επίθεση καταστολής(2014-05-02 00:00:00.0)
Συνέχεια των συλλήψεων και της καταστολής(2013-06-22 00:00:00.0)
Βάρβαρη κρατική καταστολή στην Ταξίμ(2013-06-12 00:00:00.0)
Λαϊκές διαδηλώσεις - απάντηση στις απειλές Ερντογάν(2013-06-08 00:00:00.0)
Τρίτος νεκρός θύμα της κρατικής βίας(2013-06-06 00:00:00.0)
Κατάφεραν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ(2009-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ