Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση κατά της «ΙΘΑΚΗΣ»

Την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) να αντιτεθεί στην εγκατάσταση μιας νέας μονάδας της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ» στα Λαδάδικα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι κομμάτων.

Η μονάδα αυτή θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε συγγενείς και οικεία πρόσωπα κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών, που συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα της «ΙΘΑΚΗΣ», καθώς και σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη συμμετοχή τους στις ομάδες αυτές και έχουν εκτίσει ή διακόψει με νόμιμο τρόπο την έκτιση της ποινής τους. Στον ίδιο χώρο προβλέπεται να στεγαστούν Κέντρο Συμβουλευτικής της Οικογένειας, γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης και η βιβλιοθήκη «Παναγιώτης Επιβατιανός», εξειδικευμένη σε θέματα τοξικοεξάρτησης, που θα είναι ανοιχτή στους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και στους φοιτητές. Η μονάδα στεγάζεται εδώ και 1,5 χρόνο σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Β. Ηρακλείου και Αριστοτέλους), όπου επί 18 χρόνια λειτουργεί μονάδα της «ΙΘΑΚΗΣ».

Το κτίριο που προβλέπεται να μεταστεγαστεί είναι το παλιό ξενοδοχείο «Σέρρες», που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μόνιμη εστία ρύπανσης, αλλά και καταφύγιο για χρήση ναρκωτικών ουσιών και κανείς ως τώρα δεν αντέδρασε. Αντίθετα, αντιδρούν στην εγκατάσταση της συμβουλευτικής μονάδας ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και το Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων στα Λαδάδικα και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έσπευσε να υιοθετήσει αυτές τις αντιδράσεις. Ετσι, στις 5 Απρίλη τάχθηκε κατά της εγκατάστασης της μονάδας στα Λαδάδικα, με το εξής απαράδεκτο σκεπτικό: «Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κόσμου και ιδίως νέων ατόμων κατά τις νυχτερινές ώρες, υφίσταται πολύ μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθούν καταστάσεις και συνθήκες τελείως αντίθετες από τους επιδιωκόμενους σκοπούς του ΚΕΘΕΑ, ώστε και η περιοχή όλη να υποβαθμιστεί και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ να γίνει προβληματική σε βάρος των επανεντασσόμενων ανθρώπων» (!).

Την απόφαση καταψήφισε ο Αγ. Σαχίνης («Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα»). Στην παρέμβασή του στη χτεσινή συνέντευξη, δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τόνισε: «Ο δήμος πρέπει να αποδείξει την ευαισθησία του. Οφείλουμε να στηρίξουμε την "ΙΘΑΚΗ" και τις προσπάθειές της. Και μπορούμε να παρέχουμε ηθική, αλλά και οικονομική στήριξη μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου». Μάλιστα, κατήγγειλε πως τα Λαδάδικα σήμερα εξελίσσονται σε οίκους ανοχής πολυτελείας και υπενθύμισε το μέγα πρόβλημα που υπάρχει με τη χρήση του χώρου, για την ανακατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν περίπου 2 δισ. δραχμές από το δήμο.

«Η στάση του δήμου αποτελεί εξαίρεση που προκαλεί έκπληξη», ανέφερε ο Ν. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και πρόσθεσε: «Το ΚΕΘΕΑ έχει 56 μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Ούτε μια δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους περιοίκους».

Το φόβο πως πίσω από αυτήν την απόφαση του ΔΣ μπορεί να κρύβεται ένας υπολανθάνων ρατσισμός, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και επέστησε την προσοχή, καταθέτοντας το ερώτημα: «Ποιοι ωφελούνται από τις αντιδράσεις στη λειτουργία αυτής της μονάδας;».

Την απόφαση του ΔΣ καταδίκασαν, επίσης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Κιλτίδης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Βούγιας και του ΣΥΝ Α. Ξηροτύρη, επίσης η ΚΟΒ Πρόνοιας της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα της «ΙΘΑΚΗΣ» έστειλαν ο σκηνοθέτης Ν. Κούνδουρος και ο πρύτανης του ΑΠΘ Μ. Παπαδόπουλος.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Μαργαρίτης εξέφρασε την ελπίδα πως το θέμα θα έχει αίσιο τέλος και δεσμεύτηκε πως θα γίνει συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ