Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Και καθηγητές με αδιαβάθμητα πτυχία ιδιωτικών ωδείων

Ο διάτρητος χαρακτήρας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για το διορισμό εκπαιδευτικών μετά την κατάργηση της επετηρίδας, που τελικά κάθε άλλο παρά διασφαλίζει την αξιοκρατία, αποδεικνύεται περίτρανα και από το παράδειγμα του διορισμού καθηγητών μουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης επιβεβαιώνεται η λογική της κυβέρνησης για αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και δίνεται ώθηση στη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια εκπαίδευση.

Στην ειδικότητα των καθηγητών μουσικής έχουν προκηρυχτεί 305 θέσεις στην πρωτοβάθμια και 341 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τις οποίες θα καταλάβουν οι επιτυχόντες από το διαγωνισμό στις 26-27 Μάη. Ομως, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, μαζί με τους απόφοιτους μουσικών τμημάτων των πανεπιστημίων, θα διαγωνιστούν και κάτοχοι αναγνωρισμένου τίτλου από ωδεία, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ιδιωτικά. Στην ουσία συνεχίζεται η τακτική του υπουργείου Παιδείας να διορίζει ως καθηγητές απόφοιτους ωδείων, τη στιγμή που υπάρχουν τρία πανεπιστημιακά τμήματα μουσικών σπουδών που λειτουργούν από το 1985. Αν και οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να προσλαμβάνονται στην εκπαίδευση, το υπουργείο συνέχιζε να διορίζει αποφοίτους ωδείων με ειδικούς διαγωνισμούς, ο τελευταίος από τους οποίους έγινε το 1995.

Το θέμα έχουν φέρει κατά καιρούς στη Βουλή με ερωτήσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ τη διαμαρτυρία τους για το συγκεκριμένο ζήτημα εκφράζουν και οι σύλλογοι φοιτητών των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δυο φοιτητικοί σύλλογοι σημειώνουν ότι «το υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για τη μουσική παιδεία του τόπου μας, διορίζει στα δημόσια σχολεία καθηγητές χωρίς πανεπιστημιακή μουσική, μουσικοπαιδαγωγική και μουσικολογική κατάρτιση, εξισώνοντας στην πράξη τα πτυχία των κρατικών μουσικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΑΕΙ Τμήματα Μουσικών Σπουδών) με τα πτυχία των αδιαβάθμητων ιδιωτικών ιδρυμάτων (ωδεία και μουσικές σχολές)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ