Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι ποιητές - εργάτες!

Ο αείμνηστος ποιητής και φίλος μου Στάθης Πρωταίος, λίγο πριν το θάνατό του, είπε: «Ποιητές, υπερασπίστε τα τραγούδια και τα δάκρυα του κόσμου, στις άοπλες νηοπομπές των τραγουδιών του χρόνου». Και εννοούσε πως οι ποιητές των αγώνων και της πάλης, με τη διαρκή στάση τους, να δώσουν ονόματα στα βάσανά μας. Αυτό είναι η «διαλεκτική». Η κραυγή του είναι η κραυγή όλων μας. Δε θα σταθώ στο έργο των ποιητών της Αντίστασης: Των Μαγιακόφσκι, Μπαρμπίς, Ρομέν Ρολάν - Μαλρό, Αραγκόν, Νερούντα, Ρίτσου, που, σε με ιδιαίτερη μελωδική φωνή, έψαλαν τον ύμνο της Επανάστασης του '17, των οραμάτων και των ελπίδων, αλλά θα μιλήσω για τους ποιητές των αγώνων και της ζωής. Τέτοιες μέρες της Ανοιξης, εκείνοι που μιλούν για τον μονοδιάστατο άνθρωπο της οικονομίας, έχουν αναλογιστεί πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τους ποιητές - εργάτες;

Σήμερα, που η νέα παγκόσμια νέα τάξη του αίματος των ιμπεριαλιστών προκαλεί την ατροφία του πνεύματος, καταστρέφει τη βιόσφαιρα, λεηλατεί τους περιορισμένους πόρους του πλανήτη και τελειοποιεί τα θανατηφόρα όπλα, καταδικάζει, ταυτόχρονα, με τη μεγαλύτερη χυδαιότητα οποιονδήποτε πνευματικό άνθρωπο πέσει στα νύχια τους. Οπως πριν λίγα χρόνια στη Νιγηρία, οι ντόπιοι λακέδες της ΒΡ δολοφονούσαν τον ποιητή εργάτη Κεν Σάροου Ουιούα, γιατί κατήγγειλε τις οικολογικές παραβιάσεις και τις καταστροφές που επέφερε η εταιρία πετρελαίων στη χώρα του και το περιβάλλον.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο Ζενέ, αείμνηστος συγγραφέας και ποιητής - μεγαλώνοντας με τη συνείδηση του εργάτη μέχρι το θάνατό του, έλεγε ότι θα πάψει να γράφει και θα αφοσιωθεί στην υπεράσπιση των ανά τον κόσμο καταπιεσμένων: Κατήγγειλε τις αποτρόπαιες δολοφονίες από τους Ισραηλινούς στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα το 1982. Μαζί με τους εργάτες και επαναστάτες Παλαιστινίους ενώνονται οι ποιητές, σαν τον Μαροκινό Ταχάρ Μπεν Τζελούν, τον Αμερικανό Αλεν Γκίνσμπεργκ και τη μαύρη Αμερικανίδα Αντζελα Ντέιβς, που, μαζί με τον λογοτέχνη ποιητή Χουάν Γκουτισόλα, συνθέτουν τα τραγούδια της Ανοιξης και των αγώνων κατά των ιμπεριαλιστών: «Της Μαρίας των λουλουδιών», «Των νέγρων» και του «Ημερολογίου ενός "ληστή", εξηγώντας την παγκόσμια αδικία και τη διευρυνόμενη βαρβαρότητα, γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πατρίδα;».

Μέρες της θλιμμένης Ανοιξης για τα Βαλκάνια, οι ποιητές των Αγώνων επιμένουν. Καταγγέλλουν: Αν η εποχή μας κατάφερε να δημιουργήσει μια ατέλειωτη δίνη καταστροφής, πρέπει να γίνει εκείνη η επανάσταση των πνευματικών ανθρώπων, που θα οδηγήσει τους ανθρώπους σε μια δύναμη δημιουργίας και θα δυναμώσει τις ιστορικές επαναστατικές αναμνήσεις και καταβολές μας, που θα διασαφηνίζει τα όνειρα και θα δίνει σάρκα και οστά στους εργατικούς αγώνες. Που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους, έναν ασφαλή διάπλου με την ταξική πάλη τους, μέσα απ' το λόφο της αλλοτρίωσης του καπιταλισμού.

Πιο σημαντικοί απ' τους ποιητές: Αυτοί, που σηκώνουν τα επαναστατικά λάβαρα των αγώνων. Ετσι, απλώνεται μέσα μας η γαλήνη της Ανοιξης - μέσα απ' το υπέρτατο αγαθό που επιζητούσε ο μεγάλος Επίκουρος και η Ιστορική Επαναστατική Σκέψη του Σοσιαλισμού και δε χρειάζεται, όταν επιτελούμε το αισθητικό πολιτιστικό - πολιτικό καθήκον, να αποταθούμε για ψεύτικες και δειλές παρηγορίες, στα σύγχρονα διεθνή υπνωτήρια - πληρωμένων κονδυλοφόρων της «νέας τάξης», (όπως τότε στο Μαντείο της Δωδώνης).

Θα αρκούσε στους εργάτες - ποιητές, αν είχαν τα πολιτιστικά αγαθά επαρκώς, να επισκεφθούν τα τοπία και να ζωντανέψουν με τη φαντασία τους, τις επιβλητικές αισθητικές ομορφιές που τις συνθέτει το θρόισμα των φύλλων απ' την Ιερά Δρυ, ακούγοντας τα κελαηδίσματα των πουλιών και το άτεχνο τραγούδι του αγρότη, όταν σκάβει με τα ροζιασμένα χέρια του. Μας αρκούσε, ο αχός απ' τα χαλκά, όταν τα αλληλοκτυπά ο αέρας, το κοπαδιαστό φτερούγισμα και οι κρωγμοί των περιστεριών της ειρήνης στο χλωμό φως του δειλινού. Μας αρκούσε η δικαιοσύνη! Υπάρχουν προϋποθέσεις πάντοτε για την Ανοιξη. Στους αγώνες μας.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ