Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται με ανταγωνισμούς η επέμβαση

Τετράγωνο - τετράγωνο συνεχίζονται οι μάχες στο Κουσάιρ
Τετράγωνο - τετράγωνο συνεχίζονται οι μάχες στο Κουσάιρ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται με καταιγιστικό ρυθμό το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στις ΗΠΑ και Ρωσία, που κατά τα άλλα συνεργάζονται με στόχο τη διοργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης και την υιοθέτηση πολιτικής μεταβατικής λύσης για τις εξελίξεις στη Συρία. Ωρες μετά από τη διάχυση της πληροφορίας από τη συνέντευξη του Σύρου Προέδρου σε λιβανικό κανάλι περί άφιξης στη Συρία του πρώτου φορτίου των εκσυγχρονισμένων αντιαεροπορικών συστοιχιών S300, είδηση που έσπευσαν να καταδικάσουν με υποκρισία Ουάσιγκτον και Λονδίνο, λέγοντας ότι «η παροχή όπλων στο συριακό καθεστώς παρατείνει την αιματοχυσία» (αν και την ίδια στιγμή, εξοπλίζονται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οργανώσεις των αντικαθεστωτικών), ρωσικά μέσα -τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Ιντερφάξ» και «Ρία Νόβοστι» αλλά και εφημερίδες- ανέφεραν ότι δεν έχει παραδοθεί κανένα τέτοιο φορτίο στη Συρία.

Σύμφωνα με αυτά, είναι επίσης πολύ πιθανό να μην παραδοθεί κανένα φορτίο μέσα σε όλο το 2013 και εξαρτούν το τι μέλλει γενέσθαι από τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος και τη διπλωματία. Το «Ρία Νόβοστι» φιλοξενούσε δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας που κατασκευάζει τα ρωσικά μαχητικά MiG, ο οποίος υποστήριζε ότι γίνονται συζητήσεις για να αγοράσει η Συρία περί τα 10 μαχητικά νέας τεχνολογίας.

Επισήμως, η ρωσική κυβέρνηση δεν σχολίασε τίποτε από όλα αυτά. Μόνο ο σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωνε ότι η ρωσική πλευρά «τιμά όλες τις στρατιωτικές της συμφωνίες με τη Συρία, εφόσον αυτές δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί». Ο Ουσάκοφ επέκρινε, και αυτός με τη σειρά του, την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς, εκτιμώντας ότι «αυτού του είδους οι ενέργειες δεν συνεισφέρουν στη διοργάνωση Διεθνούς Συνόδου».

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των αντικαθεστωτικών

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν μία εβδομάδα, η σύνοδος της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» στην Κωνσταντινούπολη, που οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να «μοντάρουν» ακόμα καλύτερα για την επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία. Στη σύνοδο δεν καταλήχθηκε νέα ηγεσία στη «Συμμαχία», θέμα που παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση τον Ιούνη. Επίσης, η τοποθέτηση του εκτελούντα χρέη επικεφαλής Ζορζ Σάμπρα, σύμφωνα με την οποία η «Συμμαχία» δε θα συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο αν δεν αποχωρήσουν πρώτα από το συριακό έδαφος «οι μαχητές της Χεζμπολάχ και οι Ιρανοί», δεν φαίνεται να εκφράζει το σύνολο των συνιστωσών, καθώς εκπρόσωποι ορισμένων εξ αυτών δήλωναν ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση και ότι ο Σάμπρα εξέφρασε προσωπική άποψη.

Ο Τζεν Σελίμ Ιντρίς, ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντικαθεστωτικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», παραχωρώντας συνέντευξη σε ανταποκριτή του BBC, έκανε έκκληση για το μαζικό εξοπλισμό των δυνάμεων που πολεμούν τη συριακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στο συριακό έδαφος βρίσκονται πλέον «πάνω από 7.000» μαχητές της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ» ... Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις «ζωές αμάχων», απαίτησε ακόμη περισσότερα όπλα και υποστήριξη από ιμπεριαλιστικές χώρες, αποκρύβοντας, βέβαια, την ύπαρξη μισθοφόρων και «ισλαμιστών» κάθε είδους στη Συρία.

Σκληρές μάχες στο Κουσάιρ

Ο συριακός στρατός προχωρά σε ανακατάληψη συνοικία τη συνοικία της στρατηγικής σημασίας πόλης - πέρασμα του Κουσάιρ, στα σύνορα με το Λίβανο. Οι αντικαθεστωτικοί απηύθυναν κάλεσμα στις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή το πρωί σκοτώθηκαν στις μάχες τρεις πολίτες δυτικών χωρών, εκ των οποίων μια Αμερικανίδα και ένας Βρετανός, στη βορειοδυτική Συρία, που πολεμούσαν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια ώρα, στο Λίβανο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή, το κοινοβούλιο συνεδρίασε χτες εκτάκτως και ενέκρινε ομόφωνα την αναβολή των βουλευτικών εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για τις 14 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org