Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Αντιδράσεις για την εκτροπή του Νείλου

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΚΑΪΡΟ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Συγκρατημένες προς το παρόν αντιδράσεις και ανησυχίες προκαλεί σε Σουδάν και Αίγυπτο η αιθιοπική επιχείρηση έναρξης της εκτροπής των νερών του Μπλε Νείλου την περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο οικοδόμησης του γιγαντιαίου «Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD) (εκτιμούμενου κόστους 12 δισ. δολαρίων), στην περιοχή Μπενισανγκούλ Γκουμούζ, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 6.000 MW.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρδευσης και Υδάτινων Πόρων Μοχάσμεντ Μπαχεντίν, αναφερόμενος σε επικριτικά δημοσιεύματα αιγυπτιακών εφημερίδων για την έναρξη εκτροπής των νερών από τις αιθιοπικές αρχές και τις παλιότερες δηλώσεις Αιγύπτιων ηγετών (Σαντάτ, Μουμπάρακ) πως ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς διαχείρισης των νερών του Νείλου απέκλεισε το ενδεχόμενο «στρατιωτικής λύσης» στο πρόβλημα. Το ίδιο 24ωρο ο Μοχάμεντ Αμπντέλ-Καντέρ, κυβερνήτης της αιγυπτιακής επαρχίας Γκαρμπίγια στο Δέλτα του Νείλου, προειδοποίησε για την «καταστροφή» και χαρακτήρισε το ζήτημα «θέμα εθνικής ασφάλειας».

Παράλληλα, ο Σουδανός υπουργός Υδάτινων Πόρων και Ηλεκτρισμού Οσάμα Αμπντάλαχ αλ Χασάν μετέβη στα μέσα της βδομάδας στο Κάιρο για συνεννοήσεις με αρμόδιους Αιγύπτιους αξιωματούχους σε σχέση με το υπό κατασκευή γιγαντιαίο φράγμα.

Πάντως, Αιθίοπες αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Αιθιοπικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού, εμφανίστηκαν και χτες καθησυχαστικοί υποστηρίζοντας ότι η εκτροπή των υδάτων του Νείλου δε θα σημάνει δραματική μείωση της ροής των νερών σε Αίγυπτο και Σουδάν. Την κατασκευή του φράγματος έχει αναλάβει η ιταλική εταιρεία «Σαλίνι Κοστρουτόρι». Η αιθιοπική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το τεράστιο κόστος, αλλά πληροφορίες ξένων δικτύων υποστηρίζουν πως πίσω από το έργο βρίσκονται κινεζικά και σαουδαραβικά επενδυτικά κεφάλαια.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το 2010 Αιθιοπία, Ρουάντα, Μπουρούντι, Ουγκάντα, Κένυα και Τανζανία είχαν υπογράψει συμφωνία στο Αντέμπ της Ουγκάντας για τη μεταξύ τους αναδιανομή των νερών του ζωοδότη Νείλου, αλλά Αίγυπτος, Σουδάν και ΛΔ Κονγκό μποϊκοτάρισαν τη συμφωνία μην αναγνωρίζοντάς την ως δεσμευτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ