Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Διαδηλωτές κατέλαβαν χρυσωρυχείο

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξεκίνησαν από την Πέμπτη, γύρω από το χρυσωρυχείο Κουμτόρ, στο βόρειο Κιργιστάν, το οποίο βρίσκεται υπό τη διεύθυνση της καναδικής εταιρείας, Centerra Gold. Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, που απαιτούσαν την εθνικοποίηση του συγκεκριμένου ορυχείου, το οποίο εκτιμάται ως ιδιαίτερης αξίας -υπολογίζεται ότι είναι ισάξιο με το 12% του ΑΕΠ της χώρας- διαμαρτυρόμενοι για την εκμετάλλευσή του από ξένη εταιρεία, βρέθηκαν απέναντι στους εκατοντάδες αστυνομικούς που τους επιτέθηκαν με χημικά. Τουλάχιστον 92 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Οι υπεύθυνοι του ορυχείου δήλωσαν τη «λύπη» τους για την επίθεση που δέχτηκε ένας από τους βασικούς «αιμοδότες» της χώρας από άποψη φόρων, όπως υποστηρίζουν, λέγοντας ότι δεν μπορούν να λύσουν «όλα τα προβλήματα της χώρας».

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν και διαδηλωτές, οι οποίοι κατηγορούνται για βλάβη στην παροχή ρεύματος του ορυχείου, η οποία αποκαταστάθηκε τελικά χτες το πρωί.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποδεικνύοντας τη στήριξή της στην εταιρεία, μετά την καταστολή των διαδηλωτών προχώρησε σε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο βόρειο τμήμα της χώρας που θα ισχύσει έως τις 10 Ιούνη με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ