Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Σινο-αμερικανική Σύνοδος Κορυφής στις 7-8 Ιούνη

ΠΕΚΙΝΟ.--

Το μέλλον των σινο-αμερικανικών σχέσεων θα χαρτογραφήσει η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Κίνας, που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των προέδρων των δύο χωρών, Μπάρακ Ομπάμα και Σι Τζίνπινγκ, στην Καλιφόρνια, στις 7 και 8 Ιούνη, σύμφωνα με το Πεκίνο. Ο Κινέζος πρόεδρος ξεκίνησε χτες την πρώτη του περιοδεία, υπό το συγκεκριμένο αξίωμα, στη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές της κινεζικής κυβέρνησης, οι δύο χώρες θα θέσουν ως προτεραιότητα το ζήτημα της στρατηγικής επικοινωνίας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και θα προσανατολιστούν σε μία «νέου τύπου σχέση», επαναφέροντας δηλώσεις του Σι Τζίνπινγκ ο οποίος ως αντιπρόεδρος της Κίνας δήλωνε ότι ο Ειρηνικός είναι μία περιοχή αρκετά μεγάλη για να χωρέσει την ανάπτυξη τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να εμπλακούν σε αυτή «με εποικοδομητικό τρόπο». Στο επίκεντρο της Συνόδου αναμένεται να τεθεί συνολικά το θέμα της περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού, τόσο από πολιτική και οικονομική άποψη, αλλά και ασφάλειας, καθώς αποτελεί το νέο μήλον της Εριδος για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Κατά την παραμονή του στη Λατινική Αμερική, ο Κινέζος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Τρινιδάδ, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, όπου θα έχει επαφές με τις πολιτικές ηγεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ