Κονδύλι 500.000 ευρώ για το έτος 2013 δόθηκε στο υπουργείο Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη άπορων και ανασφάλιστων παιδιών. Το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας «εμβολιασμοί άπορων και ανασφάλιστων παιδιών κι εφήβων» «τρέχει» από τον Νοέμβρη του 2012, ωστόσο «σκόνταφτε» σε μια σειρά εμπόδια όπως ελλείψεις σε εμβόλια, δημόσιες δομές, απουσία πλατιάς και διαρκούς ενημέρωσης του πληθυσμού.
Ανησυχία προκαλεί η συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών που θα κληθούν να «σηκώσουν» το βάρος της κάλυψης με εμβόλια. Σύμφωνα με μελέτη του τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), «περίπου 65% - 70% των παιδικών εμβολιασμών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα» και «αυτό υποδεικνύει ένα μεγάλο κενό σε μια εποχή που αυξάνεται ο αριθμός φτωχών και ανασφάλιστων οικογενειών: Μεγάλη έλλειψη δημόσιων υποδομών για τον εμβολιασμό των παιδιών». Τη διετία 2010 - 2011 αυξήθηκε κατά 22% η προσφυγή στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), οπότε, σημειώνεται, θα υπάρξει πρόβλημα, αφού δεν έχουμε τις αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες. Το ίδιο φανερώνει και η έρευνα της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας «Εμβολιαστική κάλυψη παιδιών από παιδικούς σταθμούς της Αθήνας»: Το 58% των εμβολίων τη διετία 2006 - 2007 έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και τη διετία 2010 - 2011 το ποσοστό έπεσε στο 44%.
Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την άποψη του υπουργείου Υγείας, πως για να διασφαλιστούν πόροι για εμβολιασμούς χρειάζεται και η συμμετοχή εθελοντών, ΜΚΟ και χορηγών δημιουργούν ερωτήματα για τη σταθερότητα και την καθολικότητα των δωρεάν εμβολιασμών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους: Θα υπάρχουν επαρκείς, χωροταξικά διαρθρωμένες και καλά στελεχωμένες υποδομές ΠΦΥ, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση; Θα αναλάβουν να «σηκώσουν» αποκλειστικά αυτές τους δωρεάν καθολικούς εμβολιασμούς; Θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και έλεγχος σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ώστε να καταγράφονται ή να ειδοποιούνται όποια παιδιά καθυστερούν;