Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στενάζει ο λαός με όποιο μείγμα διαχείρισης

Καταιγίδα νέων μέτρων στην Πορτογαλία, παράλληλα με τη συζήτηση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων

Από διαδηλώσεις του λαού της Πορτογαλίας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης
Από διαδηλώσεις του λαού της Πορτογαλίας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης
Η κρίση στις χώρες - μέλη της ΕΕ και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την αναθέρμανση της οικονομίας της, ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G-7 - ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο), που συνεδρίασε στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί,«η αποφασιστικότητα για τη μείωση των ελλειμμάτων εξακολουθεί να υφίσταται, όμως υπάρχει σίγουρα αλλαγή κλίματος».

Είναι φανερή η προσπάθεια των αστικών επιτελείων να καλλιεργήσουν την αίσθηση ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που προκύπτει αναγκαστικά λόγω της βαθιάς κρίσης, συνιστά αλλαγή πολιτικής από κυβερνήσεις που τσακίζουν κυριολεκτικά με μέτρα τους λαούς τους. Η χαλάρωση των στόχων γίνεται για να περισσέψουν χρήματα για το κεφάλαιο να κάνει επενδύσεις και συνοδεύεται με ένταση των ανατροπών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν κερδίσει «αρκετό χώρο για ελιγμούς» στην κατεύθυνση των μειωμένων ελλειμμάτων. Αυξάνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη να εμπλουτίσει με επεκτατικά μέτρα το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ο Αμερικανός υπουργός Τζέικομπ Λου, ζήτησε «ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης» και ισχυρίστηκε με νόημα ότι «δεν έγιναν αρκετά από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να ανορθωθεί η οικονομία».

Να σημειωθεί ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες της G7 αντιμετωπίζουν ζόρια στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ακόμα και η Γερμανία έχει αρχίσει να βλέπει ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης σε κάποιους τομείς της οικονομίας της.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε μετά τη Σύνοδο ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως οι πολιτικές που εφαρμόζουν «θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε εγχώριους στόχους», δήλωση που ερμηνεύτηκε σαν το «πράσινο φως» στην Ιαπωνία να υλοποιήσει το γιγαντιαίο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που ισοδυναμεί με κόψιμο χρήματος.

Μέτρα και πάλι μέτρα στην Πορτογαλία

Στην ίδια ενότητα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε ξανά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη κίνηση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά εμπράγματα διασφαλισμένα ομόλογα (ABS), προκειμένου να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες χώρες να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, επισημαίνοντας στο κόμμα του πως αυτό ισοδυναμεί «με κεκαλυμμένη κρατική χρηματοδότηση», άρα και με παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ο ίδιος ζήτησε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού τραπεζικής εξυγίανσης «σε δύο φάσεις», που θα στηρίζεται αρχικά στα ισχύοντα συστήματα ορισμένων χωρών, καθώς η δημιουργία μιας ενιαίας αρχής πριν την αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ είναι νομικά ανέφικτη. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Financial Times, επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες στην παρούσα κατάσταση «δεν αρκούν για να στηρίξουν (στο πλαίσιο του νόμου) με τρόπο επαρκή και διαρκή μια ισχυρή κεντρική αρχή εξυγίανσης».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ένα τέτοιο όργανο θα έχει για αποστολή την κατά συντεταγμένο τρόπο εποπτεία της εκκαθάρισης των χρεοκοπημένων τραπεζών, στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ενωσης, την οποία ετοιμάζονται να συγκροτήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης και ορισμένες από την ΕΕ.

Και ενώ φουντώνει η συζήτηση για το μείγμα της διαχείρισης, το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που παίρνει τα εύσημα από την τρόικα για την εφαρμογή του μνημονίου, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είτε με χαλάρωση, είτε με αυστηροποίηση των δημοσιονομικών στόχων, ο λαός πληρώνει το λογαριασμό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων και την επέκταση του ωραρίου εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα (2 δισ. από τα συνολικά 78 δισ. ευρώ).

Τα μέτρα αυτά αυξάνουν κατά ένα έτος τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση (στα 66), μειώνουν κατά 30.000 τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα και επεκτείνουν το ωράριο εργασίας από τις 35 στις 40 ώρες τη βδομάδα. Στόχος είναι η εκπλήρωση του στόχου για «εξοικονόμηση» 4,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ώστε να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα.

Βλέπουν νέο «κούρεμα» στην Ελλάδα

Μια από τα ίδια είναι η κατάσταση για το λαό και στην Ελλάδα, όπου τώρα συζητιέται ανοιχτά το ενδεχόμενο μιας νέας απομείωσης του χρέους. Σύμφωνα με το International Financing Review (IFR), είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα στην Ιστορία που αναδιαρθρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το IFR μεταφέρει την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση των χρεών της χώρας προς το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, στο πλαίσιο του OSI, δηλαδή της αναδιάρθρωσης των δανείων που έχουν χορηγήσει τα κράτη -της Ευρωζώνης- στην Ελλάδα (Official Sector Involvement - Εμπλοκή του Επίσημου Τομέα).

«Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση των χρεών προς αυτήν εκτός και εάν το ΔΝΤ ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο», ισχυρίζεται το IFR, την ίδια ώρα που συζητιέται έντονα η μείωση από Σεπτέμβρη των επιτοκίων για τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από την τρόικα. Μετά το PSI+, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών είναι το 10% του συνολικού χρέους, ύψους 300 δισ. ευρώ (156% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012). Στο τέλος του προγράμματος, το ΔΝΤ θα έχει δανείσει στην Ελλάδα 28 δισ. δολάρια, 16 φορές τη συμμετοχή της χώρας στο Ταμείο.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δήλωσε την Κυριακή στον ελληνικό Τύπο ότι «οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, εφόσον η κυβέρνηση επιτύχει τους προκαθορισμένους στόχους της και δη πρωτογενές πλεόνασμα». Ομολογεί, πάντως, ότι έτσι κι αλλιώς «η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για αρκετά χρόνια ακόμη στην Ελλάδα» και ότι «το φορτίο της ανεργίας και της ύφεσης είναι πολύ βαρύ».

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, φαίνεται πως στο παρασκήνιο συνεχίζονται τα παζάρια με τη Ρωσία για την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ είπε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμα συμφωνήσει στη χρονική επέκταση των όρων του δανείου.

«Διατυπώθηκε το αίτημα να αλλάξουμε τη διάρκεια του δανείου, υποσχεθήκαμε πως θα το σκεφτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ