Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χτυπούν πολύμορφα τις λαϊκές ανάγκες

Νέα ώθηση στην υπονόμευση των λαϊκών αναγκών δίνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τίτλο «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης». Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την ακόμα στενότερη προσαρμογή του κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Επιβεβαιώνει το βαθιά ταξικό και γι' αυτό αντιλαϊκό χαρακτήρα της αστικής κρατικής μηχανής, προσφέρει νέα όπλα στην πλουτοκρατία, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, στο πλαίσιο ασφαλώς και της όξυνσης μιας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Πέρα από τις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και το χτύπημα της σταθερής εργασίας και στο δημόσιο τομέα, το νομοσχέδιο θα σηματοδοτήσει τη νέα δραστική συρρίκνωση μιας σειράς υπηρεσιών, όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εικόνες με τις τεράστιες ουρές των ασφαλισμένων που από τα χαράματα φτάνουν από όλη την Αττική στο αρμόδιο γραφείο του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους. Από πέρυσι έχουν κλείσει 7 παραρτήματα του ΟΠΑΔ και στο μοναδικό που έχει απομείνει (για να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου) δουλεύουν μόλις δύο μόνιμοι υπάλληλοι. Ετσι, εργαζόμενοι αναγκάζονται να χάνουν μεροκάματα, ηλικιωμένοι να στήνονται στην ουρά για ώρες, μόνο και μόνο για να σφραγίσουν ένα βιβλιάριο.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται πως οι «συγχωνεύσεις» δεν αποτελούν απλά ένα «διοικητικό» μέτρο, αλλά εργαλείο για την ενίσχυση της ολόπλευρης επίθεσης που εξαπολύεται σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση κατά των εργατών γης στη Μανωλάδα, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας κατήγγειλαν πως στο πλαίσιο της μείωσης των δομών της Επιθεώρησης Εργασίας (που ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας) μεθοδεύεται και το κλείσιμο 9 περιφερειακών δομών της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, μεταξύ αυτών και εκείνης που αφορά στη Μανωλάδα. Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά και στο χώρο της Παιδείας, όπου οι συγχωνεύσεις σχολείων «στοιβάζουν» τα παιδιά των εργατών σε υπεράριθμα τμήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διδακτικό έργο. Στην Υγεία, οι «συγχωνεύσεις» γίνονται το όχημα για τη δραστική συρρίκνωση των δημόσιων δομών, σε συνδυασμό με τις μηδενικές προσλήψεις και στο φόντο των λαϊκών αναγκών που μεγαλώνουν διαρκώς. Στο πλαίσιο των «συγχωνεύσεων», μπήκε «λουκέτο» στα τρία θεραπευτήρια του ΙΚΑ (1ο, 3ο και 7ο), ενώ οι φόβοι μεγαλώνουν και για το 6ο (ογκολογικό) θεραπευτήριο που συγχωνεύτηκε με τον «Αγ. Σάββα» αλλά παραμένει ακόμα κλειστό... λόγω ανακαίνισης.

Η κατάσταση αυτή θα ενταθεί αν συνυπολογιστεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως αρκεί ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία, αντικατάσταση ή τροποποίηση των οργανισμών (δηλαδή της ποσότητας και των ειδικοτήτων των εργαζομένων που απασχολούνται) στους δημόσιους φορείς. Μάλιστα, με κοινή υπουργική απόφαση «επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού» αν αυτό κριθεί ότι συμβάλλει στην «εξοικονόμηση πόρων». Ολοφάνερα, το νομοσχέδιο δε στρέφεται μόνο ενάντια στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά συνολικά ενάντια στα λαϊκά στρώματα αφού θα πληρώσουν, ήδη τις πληρώνουν, τις συνέπειες συρρίκνωσης οργανισμών που τους παρείχαν υπηρεσίες. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι να οργανωθεί η κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κοινή τους πάλη και με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενάντια στο νομοσχέδιο αλλά και στο σύνολο της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις δικές τους ανάγκες ως «κόστος» και γι' αυτό τις πετσοκόβει ανελέητα και αμείωτα.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ