Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμένει να «γκριζάρει» όλο το Αιγαίο

Νέα πρόκληση Νταβούτογλου, σε απάντηση για το καθεστώς των ελληνικών νησιών

Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι συνάρτηση της προσπάθειας να αναβαθμιστεί στους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν στην περιοχή και με αιχμή την Ενέργεια
Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι συνάρτηση της προσπάθειας να αναβαθμιστεί στους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν στην περιοχή και με αιχμή την Ενέργεια
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ζήτημα ερμηνείας» των διεθνών συμβάσεων χαρακτηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας όσον αφορά στο Αιγαίο, επαναλαμβάνοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες βδομάδες ότι στην περιοχή «δεν υπάρχουν οριοθετημένα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ντιλέκ Ακαγκιούν Γιλμάζ, αν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι «η Ελλάδα έχει θέσει υπό την κυριαρχία της νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, ότι έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια και αν η Αγκυρα σκοπεύει να προβεί σε βήματα σχετικά με τις έρευνες της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «οι βασικές συμφωνίες σχετικά με την κυριότητα και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι αυτές της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947)», κάνοντας λόγο για «νομικό ζήτημα ερμηνείας των άρθρων των εν λόγω συμφωνιών». Ενημερώνει ακόμα ότι δεν είναι «σωστός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια».

Παρόμοια απάντηση είχε δώσει ο Α. Νταβούτογλου και στα τέλη Απρίλη, σε Επερώτηση μέλους του Κοινοβουλίου για το καθεστώς των (ελληνικών) νησιών στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «μία άλλη διάσταση του θέματος είναι το γεγονός πως τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν έχουν καθοριστεί μέχρι σήμερα με μία ισχύουσα συμφωνία με την Ελλάδα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι η Αγκυρα «επιθυμεί να βρεθούν λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα μέσω διαλόγου και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων» της Τουρκίας. Αναφερόμενος στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες που ξεκίνησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ του νησιού, ο Α. Νταβούτογλου επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι η Λευκωσία επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει τετελεσμένα, αμφισβητώντας για ακόμα μία φορά την ισχύ των συμφωνιών που έχει υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση με άλλες χώρες, για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, καθώς «δεν λαμβάνουν υπόψη τη βούληση των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι είναι ο άλλος ιδρυτικός λαός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο(2014-11-05 00:00:00.0)
Αντίδραση της ελληνικής πλευράς για υφαλοκρηπίδα και παραβιάσεις(2014-04-30 00:00:00.0)
Εκβιάζει για συνεκμετάλλευση με απειλή τη διχοτόμηση(2013-03-29 00:00:00.0)
Αμφισβητήσεις και διευθετήσεις με Νατοϊκές πλάτες(2013-01-20 00:00:00.0)
Αναγνώριση «ζωτικών συμφερόντων» απαιτεί η Τουρκία(2010-09-15 00:00:00.0)
Τουρκικές ...υπομνήσεις(2005-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ