Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επείγοντα αιτήματα - Αμεσοι στόχοι πάλης

Στη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσίασε αναλυτικά τις τεκμηριωμένες θέσεις του Κόμματος για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στους άμεσους στόχους πάλης που προτείνει το ΚΚΕ και οι οποίοι είναι:

-- Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών με εξειδίκευση ανά κλάδο, ηλικία, φύλο.

-- Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

-- Καμία μείωση και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Αμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας κοκ.

-- Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων. Με την παράδοση των δικαιολογητικών να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.

-- Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Αμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

-- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση.

  • Για την προστασία των εργαζόμενων και των ασφαλισμένων

-- Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.

-- Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.

-- Αναγνώριση και επέκταση των ΒΑΕ.

-- Αμεσες προσλήψεις εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

  • Για τα αποθεματικά των Ταμείων

-- Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

-- Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

-- Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο». Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

  • Για τις υπηρεσίες Υγείας και για το Φάρμακο

-- Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.

-- Αποκλειστικό Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας. Κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο της Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

-- Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των ασθενών από τις υγειονομικές επιτροπές.

-- Αμεση απονομή του αναπηρικού επιδόματος και της σύνταξης για τους ανασφάλιστους ΑΜΕΑ.

-- Να σφραγιστούν τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων.

-- Καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στην ώρα τους. Καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση, επανεξέταση ή έκδοση απόφασης.

-- Εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.

  • Για τους αυτοαπασχολούμενους

-- Σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας όλων των αυτοαπασχολουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις.

-- Επιστροφή και συμψηφισμός των χρημάτων που προεισπράχτηκαν για επιδότηση και περίθαλψη ανέργων με τις ασφαλιστικές εισφορές.

-- Οχι στη μεταφορά των χρεών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στην εφορία.

-- Πάγωμα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Κατάργηση όλων των διατάξεων που προβλέπουν την ποινικοποίηση των οφειλών προς το Ταμείο. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς υποβιβασμό της ασφαλιστικής κλάσης και χωρίς μείωση της σύνταξης.

-- Θέσπιση ΒΑΕ και στους αυτοαπασχολούμενους με κρατική επιχορήγηση και όρους ανάλογους με τους εργαζόμενους.

  • Για τους αγρότες

-- Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο.

-- Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς.

-- Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.

-- Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων/Πάσχα και του επιδόματος άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η απεργία και η πανελλαδική κινητοποίηση (2/3/2017)
Για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα (30/9/2014)
Οι βασικές διεκδικήσεις (19/6/2014)
Οι βασικές διεκδικήσεις (13/6/2014)
Παράσταση, χτες, στον ΕΟΠΥΥ της Λάρισας (3/7/2013)
Πλούσια δραστηριότητα για την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης (28/5/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org