Εντείνονται οι προετοιμασίες μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις για την 1η Μάη αλλά και παρεμβάσεις για κάθε λαϊκό πρόβλημα
Από την εκδήλωση των εργαζομένων σε επισιτισμό - τουρισμό στην Αθήνα |
Η εκδήλωση άνοιξε με το βίντεο - χρονικό για τα διδάγματα της Πρωτομαγιάς που έχει επιμεληθεί το ΠΑΜΕ και ακολούθησε βίντεο με φωτογραφίες από αγώνες του κλάδου που επιμελήθηκε το Συνδικάτο. Ακολούθησε μια σύντομη ομιλία από τη Σωσώ Παλιάκα, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και στην ανάγκη της οργάνωσης των εργαζομένων και κυρίως των νέων στα σωματεία και τους αγώνες. Οπως είπε, «το ΔΣ του συνδικάτου δίνει βάρος στους νέους εργαζόμενους, ανανέωσε το ΔΣ κατά 60%, έβαλε σε δράση νεολαίους και σε πολλά επιχειρησιακά σωματεία, εξειδικεύει τη δράση του στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, δίνει βάρος σε παραρτήματα, σε επισιτιστικές επιχειρήσεις στις γειτονιές, εκεί που συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στην πλειοψηφία τους μισοάνεργοι, μισοεργαζόμενοι».
Ακολούθησε μια σύντομη παρέμβαση από τον Γιώργο Μπακόπουλο, συνταξιούχο του κλάδου, ο οποίος και αναφέρθηκε στα στελέχη του συνδικάτου που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα. «Τα σωματεία των μαγείρων, των σερβιτόρων, των ζαχαροπλαστών και των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν μεγάλη ιστορία. Εχουν δώσει αμέτρητα θύματα στον αγώνα, έχουν δολοφονηθεί τα πιο επίλεκτα στελέχη μας», είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει μεταξύ άλλων: «Συνάδελφοι και συναδέλφισσες να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας, να υψώσουμε αποφασιστικά το ανάστημά μας για τα δικαιώματά μας, το δίκιο, για τη ζωή μας».
Εγινε συζήτηση με εργαζόμενους όπου μετέφεραν εμπειρία από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και την αναγκαιότητα της συνεχούς δράσης για τη συσπείρωση των εργαζομένων. Ακολούθησε ένα όμορφο ζεστό γλέντι με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, «πηγαδάκια» και αρκετή κουβέντα, με ένα ποτήρι κρασί και μεζέ μαγειρεμένο από εργαζόμενες του κλάδου.
Το «όπλο» της ερασιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτισμού επιστρατεύουν τα συνδικάτα στη Λάρισα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την απεργία της 1ης Μάη.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νομού Λάρισας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χορίαμβος», την Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και η Ερασιτεχνική Σκηνή «Ονείρων Θαύματα», παρουσιάζουν, τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, μια μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, με τίτλο «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά».
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, ο Ζήσης Γκαραλιάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου, σημείωσε ότι «το εργατικό κίνημα έχει ένα δρόμο - μια διέξοδο, τη φιλολαϊκή ανάπτυξη με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, μέσα στις οποίες πρωταρχικό ρόλο παίζει ο πολιτισμός και η πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων του μόχθου. Παιδιά της εργατικής τάξης ήταν και είναι οι μεγάλοι, αλλά και οι άσημοι δημιουργοί - εργάτες του πνεύματος και των τεχνών. Εμπνευσμένοι από τη ζωή, τα βάσανα, τους αγώνες της εργατιάς και όχι από τα κέρδη των τραπεζιτών και των βιομηχάνων».
Στο χορευτικό και μουσικό κομμάτι της παράστασης αναφέρθηκαν οι Νίκος και Ελένη Σαμαρίνα, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορίαμβος», τονίζοντας ότι στόχος είναι η σύνδεση της μουσικής και του λόγου με την εικόνα. Εκ μέρους της Ερασιτεχνικής Σκηνής «Ονείρων Θαύματα», που θα παρουσιάσει δραματοποιημένα αποσπάσματα τραγουδιών, μίλησε ο Κ. Πελεκάνος, επισημαίνοντας ότι «το συγκεκριμένο αφιέρωμα δε μας αγγίζει μονάχα καλλιτεχνικά, αλλά και ως άτομα, ως εργαζόμενους. Η εργασία δίνει στον άνθρωπο ζωή και αξιοπρέπεια. Οταν μας στερούν την εργασία μας στερούν την ίδια τη ζωή». Να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η συμμετοχή όλων των συντελεστών είναι εθελοντική.
Το πολύμορφο άνοιγμα για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας εντείνεται με παρεμβάσεις των ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΜΑΣ για κάθε λαϊκό πρόβλημα.
Στην Κοζάνη, χθες το πρωί, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση - παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, ενάντια στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κάλεσαν το λαό να αντιδράσει με τη μαζική συμμετοχή του στην απεργία της πρωτομαγιάς αλλά και στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά, για την ανατροπή της πολιτικής που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση.
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ της Ξάνθης πραγματοποίησε χτες η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Κατήγγειλε τη διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, τα μέτρα εξόντωσης των μικροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων που έχουν διαμορφώσει μια κυριολεκτική καθημερινή κόλαση για τη ζωή τους, με σχεδόν τους μισούς να έχουν σημαντικά χρέη και να απειλούνται με δικαστικές διώξεις και χιλιάδες άλλους να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές τους.
Οπως κατήγγειλαν τα στελέχη της ΠΑΣΕΒΕ στο διοικητή του ΟΑΕΕ Ξάνθης, υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες με μικρά παιδιά που δεν μπορούν ούτε να τα εμβολιάσουν, πολύτεκνες οικογένειες που δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό αυτοί και τα παιδιά τους, νέοι γονείς με βρέφη που δεν έχουν υγειονομική κάλυψη. Πολλοί ακόμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, να θεωρήσουν βιβλία και η πλειοψηφία των αυτοκινητιστών (ΤΑΞΙ, ΦΔΧ) δεν μπορούν να περάσουν ΚΤΕΟ και να δουλέψουν γιατί δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Απαίτησαν μεταξύ άλλων άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθένειας ανεξάρτητα από χρέη. Να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό ταμείο από το κράτος.
-- Σήμερα Σάββατο 27 Απρίλη:
-- Την Κυριακή 28 Απρίλη: