Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή

Από προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αθήνα
Από προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αθήνα
Στο δρόμο πέταξε 236 εργαζόμενους η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη Χαλκίδα αφού με πρόσχημα την κρίση διέκοψε τη λειτουργία του εργοστασίου της.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης καταγγέλλοντας ότι η εταιρεία συνολικά παρουσιάζει κέρδη αφού έχει δύο ακόμα εργοστάσια και μάλιστα, όπως ομολογεί η ίδια κυνικά, η όποια ζημιά προκληθεί από τις αποζημιώσεις των απολύσεων θα καλυφθεί από τα κέρδη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στα άλλα δύο εργοστάσια.

Ολα αυτά, είπε, δείχνουν ότι όπως και όλες οι επιχειρήσεις έτσι και η συγκεκριμένη πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο για να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, που απορρίπτει τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ, να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι το υπουργείο δεν θα δεχθεί το αίτημα της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις γιατί αυτό «αντίκειται στο νόμο». Οπως ανέφερε, η εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τη μη έγκριση των ομαδικών απολύσεων στηρίζεται στο σκεπτικό ότι δεν αποδεικνύεται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης η μη βιωσιμότητά της. Ηδη, είπε, γίνεται μια διαβούλευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας προκειμένου να κρατηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά, όπως τόνισε, το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να διασφαλίσει τη λειτουργία του εργοστασίου.

Στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης τόνισε: «Είναι φανερό, κύριε υπουργέ. Καταλαβαίνουμε. Δεν μπορείτε, όπως λέτε, να κάνετε τίποτα για να μείνει ανοιχτή η εταιρεία παρά το ότι το Συμβούλιο Εργασίας εκτιμά ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη». Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποδεικνύει πώς λειτουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και ποια πολιτική ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Εκανε εκτενή αναφορά στην ΑΓΕΤ - από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο - από την περίοδο που την είχαν οι Τσάτσοι και την χρέωσαν παρά τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων που πήραν μέχρι το ξεπούλημά της στην Καλτσεστρούτσι με εκείνο που ονομάστηκε «σκάνδαλο ΑΓΕΤ». Και τόνισε:

«Εδώ φαίνεται πώς λειτουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και για αυτό δεν μπορείτε να δώσετε διέξοδο σήμερα. Και η λύση που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι είναι μία: Η ανατροπή συνολικά όλης αυτής της πολιτικής, η κοινωνικοποίηση, ο εθνικός σχεδιασμός, η ένταξη και της ΑΓΕΤ - με μια άλλη εξουσία - σε ένα γενικότερο πλαίσιο λαϊκής οικονομίας».

Καταλήγοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα μέτρα, να υποχρεώσει την εταιρεία να λειτουργήσει, να μην απολυθούν οι 229 εργαζόμενοι αλλά, αντίθετα, να συνεχίσουν και να εξασφαλιστούν και τα εργασιακά τους δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ