Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα επεισόδια στις κόντρες για το μείγμα

Μπροστά στα ζόρια της διαχείρισης, διαμορφώνουν κλίμα για χαλάρωση των ρυθμών εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων

Από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που μεθοδεύει η ΕΕ, ο λαός καμιά διαφορά δεν πρόκειται να δει στη ζωή του

Eurokinissi

Από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που μεθοδεύει η ΕΕ, ο λαός καμιά διαφορά δεν πρόκειται να δει στη ζωή του
Νέα επεισόδια προστίθενται καθημερινά στις κόντρες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης που παραμένει βαθιά και μεγαλώνει τα ζόρια των μονοπωλίων να ανακάμψουν. Χτες, το ΔΝΤ ξανά ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν αποφασιστικές δράσεις, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη και να αποφύγουν την οικονομική στασιμότητα.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, είπε ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάκαμψη των «τριών ταχυτήτων» που καθοδηγείται από τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς το 2013 αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμό 1%.

«Ο κίνδυνος της στασιμότητας δεν έχει απομακρυνθεί και αποτυπώνεται στην αδύναμη ανάπτυξη, στις κατακερματισμένες αγορές, στους αδύναμους ισολογισμούς, καθώς και στις ημιτελείς μεταρρυθμίσεις», είπε με νόημα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αναπαράγοντας τα συμπεράσματα της πρόσφατης εξαμηνιαίας έκθεσης του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.

Για να αποφευχθεί η στασιμότητα, συνέχισε, πρέπει οι χώρες της ΕΕ «να έχουν σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση και αυτή να επιδιώκεται με τον κατάλληλο ρυθμό». Ακόμα, «να δοθεί προσοχή στη σύνθεση των φορολογικών μέτρων» και η ΕΚΤ να διατηρήσει «πολύ χαλαρή» τη στάση της και αν χρειαστεί, να εφαρμόσει και «επιπλέον μη συμβατικά μέτρα».

Στο ίδιο πνεύμα, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έγραφαν χτες: «Η Αγγελα Μέρκελ θα πρέπει, για παράδειγμα, να αποδεχθεί ότι η ευρωπαϊκή ευθυγράμμιση πρέπει να είναι συμμετρική. Για να μειώσουν οι άλλοι τα ελλείμματά τους, πρέπει και η Γερμανία να ξεφορτωθεί ένα μέρος των πλεονασμάτων της. Αν το Βερολίνο δεν θέλει να κατηγορείται ότι κτίζει μια γερμανική Ευρώπη, πρέπει να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που έχει μια ευρωπαϊκή Γερμανία».

Από την πλευρά της, η Γερμανία εμφανίζεται να απορρίπτει, για την ώρα, ένα ενιαίο, κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με την Α. Μέρκελ, από φόβο μήπως ένα τέτοιο σύστημα αναγκάσει τους Γερμανούς φορολογούμενους να πληρώνουν τα λάθη που έγιναν σε τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Μιλώντας στη Δρέσδη, η Α. Μέρκελ επανέλαβε την άποψη ότι στο μέλλον οι μέτοχοι μιας τράπεζας θα πρέπει επίσης να υφίστανται απώλειες σε περίπτωση που η χώρα τους χρειαστεί να υπαχθεί σε κάποιο «πρόγραμμα διάσωσης».

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ εκτίμησε ότι «βρίσκεται σε δύσκολη θέση» και πρόσθεσε: «Για τη Γερμανία, η ΕΚΤ θα έπρεπε προς το παρόν να αυξήσει λίγο τα επιτόκια, αλλά για τις άλλες χώρες πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για να διοχετεύσει ρευστότητα». Για το ίδιο θέμα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γ. Ασμουσεν, δήλωσε ότι μία μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα είχε σημαντικό αποτέλεσμα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.

«Η μετάδοση της μείωσης των επιτοκίων στην περιφέρεια θα ήταν περιορισμένη και εκεί είναι όπου αυτή χρειάζεται περισσότερο. Συγχρόνως, η μείωση των επιτοκίων θα χαλάρωνε περαιτέρω τις ήδη χωρίς προηγούμενο άνετες συνθήκες χρηματοδότησης στο κέντρο (της Ευρωζώνης). Αυτό δεν είναι από μόνο του πρόβλημα, αλλά επιτόκια που μένουν χαμηλά για πολύ μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσουν τελικά διαταραχές», δήλωσε ο Γ. Ασμουσεν, δείχνοντας μια ακόμα πλευρά των αδιεξόδων της αστικής διαχείρισης της κρίσης.

Ζητούν «χαλάρωση» στα δημοσιονομικά

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε χτες στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειες για δημοσιονομική ανάταξη πρέπει να συνεχιστούν, στο όνομα του να μειωθεί «η ανεργία των νέων»! «Χρειαζόμαστε σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με προηγούμενα σχόλια του προέδρου της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε με νόημα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα και ότι οι ισχύουσες συνθήκες επιτρέπουν την ευελιξία που χρειάζεται για την προσαρμογή στις οικονομικές εξελίξεις. «Η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είπε, αναφερόμενος στο «υψηλό κόστος εργασίας και στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης».

Τα ίδια πάνω κάτω είπε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν πλέον περιθώριο να ρίξουν τους ρυθμούς της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς έχουν ανακτήσει κάποια αξιοπιστία στην αγορά. «Είμαστε σαφείς ότι ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας» δήλωσε ο Ο. Ρεν, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Ιταλία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει από την ΕΕ να χαλαρώσει το στόχο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος ζήτησε από τις Βρυξέλλες να επιτρέψουν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης κάποια καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων τους για το έλλειμμα, ώστε να συνυπολογισθεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Κι ενώ η μεταξύ τους κόντρα δυναμώνει, Γαλλία και Γερμανία εμφανίζονται να ομονοούν στην αντιμετώπιση των χωρών που υποθάλπουν το ξέπλυμα χρήματος, ζητώντας από την ΕΕ να αναλάβει δράση για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και να θεσπίσει μέτρα κατά των χωρών που δε συνεργάζονται. Πρόκειται για κοινή προσπάθεια να εξαλειφθούν οι ανταγωνιστικοί φορολογικοί παράδεισοι και να επαναπατριστούν κεφάλαια στις δικές τους τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ