Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να σταματήσουν οι άδικες, πολύμηνες φυλακίσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά και να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή. Παράλληλα, καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση που υποβάλλεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια αναφέρει:

«Η κυβέρνηση φυλακίζει άδικα και για πολλούς μήνες χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά, ανάμεσά τους και πολλούς αιτούντες άσυλο, στοιβάζοντάς τους σε απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως στην Αμυγδαλέζα και την Κόρινθο, ακόμη και σε αστυνομικά κρατητήρια που δεν πληρούν ούτε τους πιο στοιχειώδεις όρους ανθρώπινης διαβίωσης, όπως σε Δραπετσώνα, Νίκαια κ.λπ. Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματός μας στην Αμυγδαλέζα διαπιστώσαμε ότι η σίτιση των 1.670 κρατουμένων μεταναστών είναι πλήρως υποβαθμισμένη, η ανεπαρκέστατη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από ΜΚΟ, μετανάστες που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας ή χειρουργείου δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα είδη προσωπικής υγιεινής σπανίζουν, η τηλεφωνική επικοινωνία με τις πατρίδες τους είναι ουσιαστικά αδύνατη. Η απελπισία και δίκαιη αγανάκτηση των μεταναστών εντάθηκε μετά την παραλαβή υπηρεσιακών σημειωμάτων που παρατείνει την άδικη κράτησή τους μέχρι 12 μήνες. Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, στα πλαίσια και των αποφάσεων της ΕΕ, τους οδηγεί κυριολεκτικά σε απόγνωση. Αντί να καταργήσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σχεδιάζει να δημιουργήσει καινούρια και να επεκτείνει τα υπάρχοντα. Αντί να βελτιώσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, απαντάει με άγρια αστυνομική βία και καταστολή, χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ, όπως πρόσφατα στο Κέντρο της Κορίνθου.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει:

-- Για να παύσουν οι άδικες, πολύμηνες φυλακίσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και οι παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων τους;

-- Για τη δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με επαρκή σίτιση και στέγαση, πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεάν διερμηνεία και νομική αρωγή».

Την Επίκαιρη Ερώτηση υποβάλλει ο βουλευτής, Σπύρος Χαλβατζής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθλιες συνθήκες - «εθελούσιες» επιστροφές(2016-09-22 00:00:00.0)
Καταγγελίες για διαγωνισμό σίτισης προσφύγων(2016-08-24 00:00:00.0)
Για το δράμα των προσφύγων(2013-06-21 00:00:00.0)
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΑΪΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ το μεταναστευτικό ζήτημα(2009-06-25 00:00:00.0)
Οι προτάσεις του ΚΚΕ(2009-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ