Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Στο ύψος της η ανεργία, παρά τα τεχνάσματα

Σταθερή παραμένει η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό της το Φλεβάρη ήταν 8,7% για τη «Ζώνη Ευρώ», όσο δηλαδή ήταν και το Γενάρη. Τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στην Ισπανία (13,7%), που είναι και το υψηλότερο στην ΕΕ, την Ιταλία (9,9%), τη Φινλανδία (9,3%) και τη Γαλλία (8,7%).

Το Φλεβάρη του 2001 το ποσοστό της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών είναι 17,1% για τη «Ζώνη Ευρώ» και 15,9% για το σύνολο της ΕΕ των 15 κρατών - μελών. Το ποσοστό αυτό κρίνεται από την ίδια την Eurostat ως ιδιαιτέρως υψηλό. Στην κατηγορία αυτή τα «πρωτεία» κατέχουν η Ισπανία και η Ιταλία, όπου ο ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και από αυτή την έκθεση της Eurostat λείπει η Ελλάδα, αφού τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση θεωρούνται από τις κοινοτικές υπηρεσίες αναξιόπιστα. Ομως, ακόμα και αν δεχτούμε τα στοιχεία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για την ανεργία στη χώρα μας (πάνω από 11%), το βέβαιο είναι ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα είναι το δεύτερο μετά της Ισπανίας.

Το Φλεβάρη του 2001 τα ποσοστά ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 4,2% και στην Ιαπωνία 4,7%.

Πρέπει, ακόμη, να σημειώσουμε ότι πολλά από τα στοιχεία για την ανεργία ελέγχονται για την αξιοπιστία τους, αφού δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος μέτρησης της ανεργίας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα κράτη - μέλη στα σχετικά ποσοστά δεν περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιοι άνεργοι (για πάνω από ένα χρόνο), οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεπερνούν το 5%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ