Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Συντονισμένα και αποφασιστικά για την 24ωρη απεργία

Νέες συμμετοχές στην απεργία των δημοσιογράφων της Δευτέρας 9 Απρίλη και συμπαράσταση από ΓΣΕΕ και ΔΟΔ

Δημοσιογράφοι έχουν αποκλείσει τις εγκαταστάσεις του «Εθνους», κατά τη διάρκεια παλιότερης απεργιακής κινητοποίησης
Δημοσιογράφοι έχουν αποκλείσει τις εγκαταστάσεις του «Εθνους», κατά τη διάρκεια παλιότερης απεργιακής κινητοποίησης
Με ενότητα και συντονισμένα με τις άλλες συνεργαζόμενες με την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ οργανώσεις προχωρούν στην απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ομόθυμη εκφράστηκε, και χτες, στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ η θέληση του κλάδου για την καθολική συμμετοχή και επιτυχία στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας 9 Απρίλη, αλλά και για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν οι ιδιοκτήτες δεν υπογράψουν ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Παράλληλα εντείνεται η προσπάθεια της Απεργιακής Επιτροπής και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με επισκέψεις και συζητήσεις - ενημέρωση στους χώρους εργασίας για τη συμμετοχή των δημοσιογράφων και την επιτυχία της απεργίας σ' όλα τα μέσα. Προβλέπεται ότι δε θα εκδοθούν οι εφημερίδες και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα δε θα μεταδίδονται ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές.

Οσον αφορά την καλύτερη προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας, αποφασίστηκε να μεταδίδεται σχετικό σποτ από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ ήδη κυκλοφορεί σχετική διακήρυξη. Το πρωί της Δευτέρας, μέρα της απεργίας, αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της Ενωσης (Ακαδημίας) και συλλαλητήριο προς τη Βουλή. Ενώ με ευθύνη της Απεργιακής Επιτροπής οργανώνεται και η περιφρούρηση της απεργίας στους χώρους εργασίας όλη τη μέρα και τη νύχτα στις εφημερίδες.

Η Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ με ψήφισμά της ομόφωνα επαναβεβαιώνει την αγωνιστική διάθεση του κλάδου και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη Μεγάλη Δευτέρα 9 Απρίλη 2001, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά του.

Με πίστη και αποφασιστικότητα, προστίθεται στο ψήφισμα, οι δημοσιογράφοι, υπερασπιζόμενοι το ιερό δικαίωμα της κοινής γνώμης στην πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση, αγωνίζονται για τις πάγιες θεσμικές διεκδικήσεις που εξασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία. Και, ανεξάρτητος δημοσιογράφος απαλλαγμένος από δουλείες (δεσμεύσεις) είναι ο αξιοπρεπώς εργαζόμενος και αμειβόμενος δημοσιογράφος.

Ομως, η πλειονότητα των εργαζομένων αμείβεται με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και μάλιστα για πολύωρη εργασία. Δικαιώματα που για άλλους εργαζόμενους αποτελούν αυτονόητα κεκτημένα, θεωρούνται από τους επιχειρηματίες του Τύπου αδιανόητα.

Για όλα αυτά η γενική συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ καλεί την ελληνική κοινή γνώμη να μας συμπαρασταθεί και να αγωνιστεί στο πλευρό μας, για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το ιερό δικαίωμα στην ενημέρωση και την πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες.

Παράλληλα με το αγωνιστικό κλίμα και την αποφασιστικότητα που εκφράζεται στο δημοσιογραφικό χώρο, τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων δηλώνουν και άλλες Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για 24ωρη απεργία τη Δευτέρα, παρόμοιες αποφάσεις πήραν και η Ενωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης και η Ενωση Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών. Ενώ, στάση εργασίας και 24ωρη αποχή από τις ανταποκρίσεις στις αθηναϊκές εφημερίδες αποφάσισαν οι ΕνώσειςΘεσσαλίας, Στερεάς και Εύβοιας και η Ενωση Πελοποννήσου, Ιωαννίνων και νήσων. Στάση σε ένδειξη συμπαράστασης θα πραγματοποιήσει η Ενωση Τεχνικών Τύπου.

Συμπαράσταση στον αγώνα των δημοσιογράφων, όπως ανακοινώθηκε στη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, εκφράζει και η ΓΣΕΕ. Την ίδια ώρα τη συμπαράστασή της στην ΕΣΗΕΑ και τους Ελληνες δημοσιογράφους εκφράζει με επιστολή του γενικού γραμματέα της Α. Γουάιτ η Διεθνής Οργάνωση Δημοσιογράφων, την οποία κοινοποιεί σε όλα τα μέλη της στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οσον αφορά τη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, χτες δεύτερη μέρα της συνεδρίασης, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον απολογισμό και τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ αποφασίστηκε η συνεδρίαση να επαναληφθεί, την Τρίτη, 24 Απρίλη, 11 πμ, για να συζητηθεί η τροποποίηση του καταστατικού της Ενωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχαιρεσίες και οι ψηφοφορίες για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα γίνουν στις 3 και 4 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ