Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διέξοδο στην κρίση αναζητεί ο Κ. Σημίτης
  • Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα το «πακέτο» - απάτη για την αντιμετώπιση της φτώχειας
  • Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η δημόσια κόντρα Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου
  • «Παρών», δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διέξοδο στην παρατεταμένη ενδοκυβερνητική σύγκρουση που δημιουργεί κλυδωνισμούς και δυσχέρειες στην πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών επιλογών αναζητεί εναγωνίως ο Κ. Σημίτης.

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει λύση τόσο στο μείζον ζήτημα της ανακατανομής της «πίτας» των δαπανών πάντα προς όφελος των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, όσο και στην αντανάκλασή της στο κυβερνητικό επίπεδο που εκφράζεται, ως γνωστόν, από την κόντρα Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου. Αν και ο Κ. Σημίτης φαίνεται ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνει με τον υπουργό Αμυνας. Η απάντηση δεν αποκλείεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται για να επικυρώσει τα μέτρα - κοροϊδία για την «αντιμετώπιση της φτώχειας». Στο πλαίσιο αυτό είχαν κυκλοφορήσει, άλλη μια φορά, σενάρια για ανασχηματισμό, για τα οποία κυβερνητική πηγή άφηνε να εννοηθεί ότι θα υλοποιηθούν μετά το Πάσχα, ενώ επανέρχονται και ιδέες για έκτακτο συνέδριο.

Γεγονός είναι ότι η παράταση της ενδοκυβερνητικής κόντρας προβληματίζει ισχυρούς οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι διαμηνύουν στο Μαξίμου ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η κατάσταση «εδώ και τώρα». Παράλληλα, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στοιχίζονται, άλλη μια φορά, πίσω από διαχειριστικές αντιλήψεις και τους εκφραστές τους, αλλά χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στον Κ. Σημίτη που έχει περάσει αλώβητος από παρόμοιες καταστάσεις και «ανταρσίες».

Παρέμβαση Σημίτη

Ο Κ. Σημίτης, πάντως, χθες παρέμβηκε έμμεσα στη διαμάχη μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας, τοποθετούμενος για το θέμα των εξοπλισμών. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την τελευταία απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και τόνισε ότι αυτή προέκυψε «ως αποτέλεσμα εξελίξεων στο πολιτικό επίπεδο και μας επιτρέπει, υπό τις σημερινές συνθήκες, να θέσουμε κάπως διαφορετικά τις προτεραιότητές μας». Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ελληνοτουρκική συνεργασία με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα, σημείωσε ότι «η συνεργασία μπορεί να βασίζεται και στη μείωση δαπανών για εξοπλισμούς» και «πιστεύω ότι με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης σηματοδοτεί την όλη εξέλιξη των πραγμάτων προς την ορθή κατεύθυνση». Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν υπάρχει θέμα συνομοσπονδίας για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες με αμείωτη ένταση η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κορυφαίων υπουργών. Ο Γ. Παπαντωνίου από το βήμα του Συνεδρίου του «Economist», απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται τόσο για τις αμυντικές δαπάνες, όσο και για καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές με τη χαρακτηριστική φράση «αισθανόμαστε μόνοι με τον πρωθυπουργό στην προσπάθειά μας να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας έσπευσε να δώσει απάντηση ο Α.Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δήλωσε με έμφαση «να είστε βέβαιοι ότι δε θα ανατρέψουμε σήμερα αυτά που είναι η πραγματικότητα και στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα». Απ' ό,τι «όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πράγματι πολλές φορές είμαστε μόνοι, όταν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα σωστά πράγματα. Γι' αυτό στεκόμαστε».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου είπε ότι «ουδείς πρέπει να αισθάνεται μόνος στην προσπάθεια αυτή. Τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι Ελληνες έχουν αναγνωρίσει την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Ολοι επιθυμούν την επιτυχία των στόχων, ο πρωθυπουργός είναι λαοπρόβλητος πολιτικός, έχει εκλεγεί και συνεργάζεται με τους υπουργούς του». Σχετικά με την επισήμανση του Γ. Παπαντωνίου ότι πρόσωπα που ασκούν κριτική έχουν αποτύχει στο παρελθόν, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε σ' αυτούς που λειτουργούν ως Κασσάνδρες στην αντιπολίτευση!.

Ο Γ. Παπανδρέου στο προσκήνιο...

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί, προσπάθησε να ισορροπήσει και κυρίως να πείσει ότι δεν αποτελεί μέρος αλλά λύση του εσωκομματικού προβλήματος. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «δε θα μιλούσα για εσωστρέφεια, ούτε για κρίση. Υπάρχει διάλογος, ο πρωθυπουργός έχει το γενικό πρόσταγμα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι για την καλύτερη πορεία μας». Κληθείς να σχολιάσει το δείπνο των είκοσι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έγινε προχτές το βράδυ και την πληροφορία ότι θα ζητήσουν από τον ίδιο να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, απάντησε ότι «η διαδοχολογία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Οσο για το αν συμμερίζεται τη μοναξιά που είπε ότι νιώθει ο Γ. Παπαντωνίου, ο ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η εξουσία πάντα έχει μοναξιά, αλλά συμπαραστεκόμαστε όλοι στις κοινές προσπάθειες της κυβέρνησης». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι οι πτυχές της πολιτικής που προωθούν οι Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλος «δεν είναι αντιφατικές, είναι συνδυαζόμενες με μια κοινή πολιτική που διαμορφώνουμε σε συλλογικά όργανα».

Σημειώνεται ότι στο δείπνο των 20 βουλευτών που έγινε προχθές το βράδυ με πρωτοβουλία των Γ. Χαραλαμπόπουλου και Κ. Παπούλια τέθηκε με έμφαση το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι «δεν μπορούμε να πάμε με Σημίτη στις εκλογές», ενώ από κάποιον συνδαιτυμόνα ακούστηκε ότι πρέπει να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε χθες η βουλευτής Νόρα Κατσέλη, η οποία έμμεσα έθεσε θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού. «Εμείς αυτή τη στιγμή λέμε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να μην είναι αόρατος», είπε (στον «9,84») και πρόσθεσε: «Εάν δε θέλει ο πρωθυπουργός ν' αναλάβει τις ευθύνες του, τότε υπάρχουν κι άλλοι τρόποι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ